Съд в Ню Йорк отказа да уважи иска на руския

...
Съд в Ню Йорк отказа да уважи иска на руския
Коментари Харесай

Руски милиардер загуби дело за мошеничество срещу Sotheby's

Съд в Ню Йорк отхвърли да почете желае на съветския милиардер Дмитрий Риболовлев, който упреква аукционната къща Sotheby`s в машинация при завишаване цените на творбите на изкуството.

Риболовлев, който не живее в Русия от повече от 10 година, твърди, че Sotheby`s е помогнала на швейцарския търговец на изкуство Ив Бувие да му продаде творби на изкуството за няколко милиона $ на повишени цени.Според Ройтерс на правосъдното жури е лишило по-малко от ден, с цел да вземе решение, а процесът по делото е траял към три седмици, написа Offnews.bg.

Както наскоро съобщи журналистът Владимир Козловски пред Би Би Си, по време на процеса е била обсъждана продажбата на картината " Спасителят на света ", приписвана на Леонардо да Винчи. Бувие я купува от Sotheby`s за 83 млн. $ и незабавно я препродава на Риболовлев за повече от 127 млн. $.

Въпреки това договорката със " Спасителя на света " се оказва извънредно преференциална за Риболовлев. По-късно милиардерът я продава на търг на Christie`s за 450,3 млн. $, което е рекордна сума, платена за произведение на изкуството на търг.

Ищецът твърди, че Бувие, който е считал за собствен съветник и брокер, също е бил търговец на творби на изкуството и е препродал творбата на пермския жител с огромна надценка, напомня Владимир Козловски.

Адвокатът на Риболовлев Даниел Корнщайн съобщи, че ищците са се справили с делото, " като са постигнали задачата си да хвърлят светлина върху неналичието на бистрота, която продължава да бъде сериозен проблем за пазара на изкуство ".

" Поради тази завеса от секретност беше мъчно да се потвърдят изказванията за подпомагане и подбуждане в това комплицирано дело за машинация ", сподели Корнщайн.

Представителите на Sotheby`s нарекоха решението на съда удостоверение, че аукционната къща се придържа към най-високите професионални и етични стандарти. Те означиха, че Риболовлев не е показал никакви доказателства за машинация.

Първоначално искът на Риболовлев включваше 38 творби на изкуството, които са били продадени посредством посредничеството на Бувие. Съдията по делото обаче отхвърли множеството от тях по разнообразни правни аргументи, като останаха единствено четири предмета, в това число " Спасителят на света ".

Бувие изрично отхвърля изказванията на Риболовлев. Адвокатите му обявиха пред Artnet News, че " обвиняванията, отправени към Бувие по време на правосъдните съвещания в Ню Йорк, към този момент са отхвърлени от управляващите по света ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР