Съд в Милано анулира вписването в италианския граждански регистър на

...
Съд в Милано анулира вписването в италианския граждански регистър на
Коментари Харесай

Съд в Милано анулира акта за раждане на детето на гей двойка

Съд в Милано анулира вписването в италианския цивилен указател на задграничния акт за раждане на дете на хомосексуална двойка мъже, родено посредством сурогатно майчинство, осъществено в чужбина, като почете настояването на прокуратурата, учредено на решение на Върховния съд на Италия от декември предходната година, оповестява Българска телеграфна агенция.

Съдът отхвърли настояването на прокуратурата да анулира и признаването на децата на три лесбийски двойки, родени в чужбина посредством асистирана фертилност, като постанови, че е нужна друга процедура, включваща лишаване на статута на дете.

Той анулира преписването на акта за раждане, отнасящ се до детето на гей двойка, родено посредством сурогатно майчинство, което е нелегално в Италия, с претекста, че " то е в нарушаване на настоящото законодателство, което, забранявайки потреблението на сурогатно майчинство, не разрешава и преписването на акта за раждане в частта, в която се показва, че родител е и плануваният родител ".

Според решение на Върховния съд от декември 2022 година осиновяването от планувания родител, а не автоматизираното преписване на открития в чужбина юридически статут на родител, е в най-хубавия интерес на детето.

През март италианското държавно управление инструктира кметовете на градове да спрат да записват и двамата членове на еднополова двойка като родители на дете посредством процедура, учредена на преписване в италианските цивилен регистри на задграничните актове за раждане на деца, заченати посредством сурогатно майчинство или асистирана фертилност, която е налична единствено за хетеросексуални двойки в Италия, базирайки се на решение на Върховния съд. Това докара до опасения, че фамилиите с еднополови родители ще се сблъскат с голям брой на практика и правни проблеми, като единствено членът на двойката, който е биологичен родител на детето, ще бъде регистриран като негов легален родител.

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) отхвърли поредност от тъжби против Италия, подадени от еднополови двойки с искане страната да бъде наказана за това, че към този момент не позволява регистрирането на задгранични актове за раждане на деца, родени посредством сурогатни майки.

В един от случаите жалбата е подадена от хетеросексуална двойка.

Съдът уточни, че двойките са имали опция да осиновят децата си, само че не са се възползвали от нея.

Решението на Европейски съд по правата на човека е удар против битката на гей двойките в Италия да запазят опцията за сурогатно майчинство в чужбина, защото Народното събрание преглежда импортиран от дясната партия " Италиански братя " законопроект, който планува сурогатното майчинство да се трансформира в " универсално закононарушение " - нещо, което значи, че отсега нататък двойките, които се връщат от чужбина с деца, родени от сурогатна майка, ще бъдат преследвани юридически.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР