Съд в Гърция постанови 13 години затвор за лидера на

...
Съд в Гърция постанови 13 години затвор за лидера на
Коментари Харесай

Гърция хвърля за много години в затвора лидерите на неонацистката Златна зора

Съд в Гърция постанови 13 години затвор за водача на неонацистка партия " Златна зора " за ръководство на незаконна група, маскирана като политическа партия, оповестява " Франс прес ".

Освен Никос Михалолиакос, създателят на партията, който получи в допълнение една година за нелегално владеене на оръжие, съдът осъди и пет някогашни членове от неговия доближен кръг на затвор по обвиняване за незаконна група.

Сред тях е актуалният самостоятелен евродепутат Йоанис Лагос.

Гръцките правосъдни управляващи би трябвало да изпратят искане до Европейския парламент за лишаване на имунитета на Лагос.

Съдът също по този начин осъди доживотна присъда на члена на " Златна зора ", който умъртви антифашисткия рапър Павлос Фисас през 2013 година, актото, което провокира следствието на паравоенната група.

Процесът " Златна зора ", почнал през 2015 година, е разказан като един от най-важните в политическата история на Гърция.

Повече от 50 обвинени бяха наказани за закононарушения, вариращи от ръководство на незаконна организация, убийства и набези до нелегално владеене на оръжие.

По време на процеса прокурорите обявиха пред съда, че Михалолиакос - отрицател на Холокоста и някогашен протеже на гръцкия деспот Георгиос Пападопулос - управлява партията си по подчиненост във боен жанр по модел на нацистката партия на Хитлер, като самият той е водач повече от три десетилетия.

При претършуване в домовете на членове на партията през 2013 година бяха открити огнестрелни оръжия и други оръжия, както и нацистки сувенири.

Привличайки се против строгите икономии и антимигрантския яд по време на дългогодишната рецесия в Гърция, " Златна зора " за известно време беше третата най-популярна партия в страната.

Партията беше в Народното събрание от 2012 година нататък, като нейните депутати неведнъж шокираха камарата с провокативно и нападателно държание.

Не съумя да завоюва нито едно място на миналогодишните парламентарни избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР