Съд в Беларус осъди днес изявена правозащитничка за подбуждане на

...
Съд в Беларус осъди днес изявена правозащитничка за подбуждане на
Коментари Харесай

Беларуска правозащитничка получи 7 години затвор за документиране на полицейската разправа с протестиращи

Съд в Беларус осъди през днешния ден изявена правозащитничка за „ подбудителство на обществена ненавист “ за работата й, документираща хипотетични полицейски издевателства против опозиционни политически групи, съобщи АП.

Градският съд в Минск осъди 34-годишната Наста Лойка на седем години зад решетките. Тя отхвърли обвиняванията като скалъпени и сподели по време на делото, гледано при закрити врата, че полицията е употребила електрошоково оръжие против нея при нейния арест

Лойка, която от 9 месеца е в прелиминарен арест, сподели също, че след задържането й е имало случай, когато е била оставена в продължение на 8 часа в двора на пандиза без топли облекла при минусови температури и се е разболяла тежко.

Тя стачкува пред Организация на обединените нации против метода, по който са се държали с нея, а службата на международната организация за отбрана на правата на индивида предходната седмица настоя беларуските управляващи да подсигуряват достъпа на Лойка до самостоятелни медицински грижи.

Съдебното гонене на Лойка беше осъществено на фона на безмилостна кавга с инакомислещите в Беларус – страна, която е съветски съдружник, държана в желязна хватка от президента на някогашната руска република от 1994 година насам.



Беларуската правозащитна организация „ Вясна “ жигосах неоправдателната присъда на Лойка като политически стимулирано наказване за правозащитната й активност и настоя за незабавното й освобождение.

Организацията уточни, че обвиняванията против Лойка се основават на изложение на полицейската кавга с леви групи, което се съдържало в написан от нея отчет. „ Вясна “ посочи, че използването на закона против подбудителство на обществена ненавист в такава обстановка съставлява нарушаване на интернационалните правни стандарти.

Представителят на „ Вясна “ Павел Сапелка сподели, че Лойка „ е минала през всички кръгове на пъкъла сходно на други беларуски политически пандизчии “.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР