Събудихме заспалите магистрали и работим. Където трябва, строителите са на

...
Събудихме заспалите магистрали и работим. Където трябва, строителите са на
Коментари Харесай

Министър Шишков край тунел Железница: Събудихме заспалите магистрали! АM „ Струма ще даде бъдеще на целия регион 

„ Събудихме заспалите автомагистрали и работим. Където би трябвало, строителите са на терен. Запретнали сме ръкави всички – и строители, и администрация, поставяме нужните старания в тази посока. “

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Днес той ревизира хода на подсилване на свлачищата при тунел " Железница " на автомагистрала „ Струма “. Голямото свлачище преди оборудването в посока Кулата е от 2020 година и поради него строителството на този сектор на аутобана беше спряно.

„ Автомагистрала " Струма " не е районен план. Тя ще даде действително бъдеще на целия район и освен. Защото тази автомагистрала не е районна, тя в действителност е връзката от Видин до Кулата “, акцентира министърът.

„ Най-важното нещо, което желае целият български народ, е тази автомагистрала да бъде приключена в целокупност “, сподели Шишков и добави, че завършването й би трябвало да стане напълно според европейското екологично законодателство.

Министърът заяви, че е издал позволение за градеж за един дребен сектор на автомагистрала „ Струма “, в който аутобанът свършва, само че той не предопределя по никакъв метод избора на трасе.

„ Това, което се спекулираше, не е правилно. Продължава да се прави разбор на ограниченията, който до няколко месеца ще е подготвен, само че това е работа на Министерство на околната среда и водите “, посочи проектант Шишков и добави, че в случай че в тази част ограниченията потвърдят опцията за избор на трасе, което дава отговор на ОВОС-а, който към този миг е настоящ, в действителност ще може да се избави този Оценка на въздействието върху околната среда и в най-скоро време да започва строителството на автомагистралата.

Преди това обаче ще има към една година, в която би трябвало да се извършат планови работи, да се изготвят Подробни устройствени проекти, стана ясно от думите на Шишков.

Той изясни, че точно, с цел да няма бавене на старта на строителството на аутобана е побързал да утвърди Подробен организационен проект и да издаде позволение за градеж на дребния сектор.

„ Не се бавихме, не чакахме по този начин, че след това да се оправдаваме с някого. Одобрихме Подробен устройствен план, издадохме позволение за градеж, по този начин, че да имаме подготвеност и да не изпуснем периодите “, съобщи министърът и добави: „ В момента, в който от тук нататък се завършват екологичните ограничения за „ Струма “, имаме цялостна подготвеност, в който и да е от разновидностите, да стартираме действане и одобрение на ПУП-ове, отчуждаване и издаване на позволение за градеж. “

„ Седем-осем месеца обаче не могат да компенсират забавяне с години. Никой не искаше да бръкне в тази рана, да поеме отговорност и никой не искаше да завърши този проблем и времето ни затисна “, акцентира още районният министър.

По думите му би трябвало да се промени мисленето и едно по едно би трябвало да стартират да се проектират и строят автомагистралите в България и пътните артерии по метод, по който е трябвало да бъде направено преди 10 години.

По време на днешната инспекция на свлачищата при тунел " Железница " на автомагистрала „ Струма “, министърът заяви, че се работи извънредно интензивно по укрепването им и по увещание на строителя през август месец ще може да се пусне едната лента на аутобана. Заедно с подсилване на свлачищата се работи и по подготовката на документите, в това число и на разрешението за прилагане.

„ Целта ни е да съберем и документите за прилагане на тунела и да го пуснем, тъй като той към този момент е подготвен, и да успеем да облекчим придвижването за летния сезон “, изясни Шишков.

Министърът заяви още една добра вест – разрешението за градеж на автомагистрала „ Европа “ сред София и Сливница към този момент е издадено и в края на другата или началото на по-другата седмица следва да стартира строителството и там.

Днес Иван Шишков ревизира и построяването на нов мост над р. Струма при с. Покровник на третокласния път III-1006 Благоевград – Покровник, което стартира през месец март, след повече от една година закъснение на процедурите. Съоръжението бе компрометирано след значителни превалявания през месец декември 2021 година и от този момент е затворено за прекосяване на коли и пешеходци. Мостът ще обезпечи връзка на Покровник и прилежащите села с регионалния град Благоевград. Средствата за построяването му са обезпечени от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Временното изместване на връзките към този момент е направено. Гредите са подготвени. Върху тях ще бъде сложена плочата на новото оборудване. Очаква се мостът да бъде приключен до края на годината.

В инспекцията се включиха също заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов, ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова от УС на АПИ и представители на изпълнителите и строителния контрол.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР