Събота сутрин, 7 октомври, Натали Асса се е прибрала при

...
Събота сутрин, 7 октомври, Натали Асса се е прибрала при
Коментари Харесай

Натали за терора в Израел от първо лице: Търсехме убежище, докато над главите ни летят бомби

Събота заран, 7 октомври, Натали Асса се е прибрала при майка си тъкмо в петък с вярата да стартира деня си умерено и в фамилния уют на родната къща в град Гедера в Израел. В 6:30 ч. сутринта обаче майка и щерка са събудени от звука на мощни сирени.

„ Беше ненадейно и ужасно. Не знаехме какво става, легнахме на земята и аз започнах да звъня на мой другар, с цел да ми изясни какво се случва. Исках и да ми помогне да намерим бомбоубежище, тъй като в старите къщи няма такива. Той ми изясни, до момента в който държах телефона с треперещи ръце, че не знае къде има, само че би трябвало да се махнем от къщата “, спомня си ужаса на първите минути от войната в Израел Натали.

Следващият аероплан на израелските авиолинии, който може да транспорти още българи до София е в петък

Сирените стопират за малко и тя и майка ѝ бягат на открито, с цел да потърсят сами бомбоубежище.

„ Отидохме до локалното учебно заведение, само че то бе затворено и мрачно. По пътя някакви хора излизаха от къщите си, ние успяхме да се скрием при семейство с деца и няколко часа бяхме с тях. Отново започнаха сирени и ние просто не знаехме какво  да вършим. Търсехме леговище под звука на ракети “, споделя дамата.

Училището най-после е отворено, а вътре хората пускат новините и виждат мащаба на ужаса.

„ Не бяхме подготвени за това, не бяхме подготвени “, сподели Ана Харари

„ Разбрахме, че най-малкият проблем са ракетите. Беше ужасно да разберем какъв брой доста цивилни са убити. В нашия град паднаха две ракети “, спомня си Натали.

Тя съумява да се върне в България по щастлива случайност. От посолството ни в Израел споделят на младата жена, че в случай че има къде да остане, няма да я включат в листата на държавния аероплан, евакуирал наши съграждани. Натали намира сама билет. Майка ѝ обаче остава в Израел, тъй като не знае дали в случай че замине, ще може да се върне.

" Тя ми сподели, че това е нейният дом и няма да го остави ", изясни Натали. 

Славян Кановски е в България по време на терора, само че има родственици и другари в Израел. Той изясни, че непрекъснато е бил по отношение на тях.

Единствената електроцентрала в Газа към този момент не работи

„ Имам и другари в армията, не знам какво се случва с тях, само че Израел ще отвърне на удара. Тъжното е, че в Газа употребяват хора като жив щит. Ще пострадат доста от тях, тъй като не може това да остане безнаказано. Толкова евреи умряха, починаха в този ужасяващ гнет “, споделя Славян.

И той, и Натали в този момент са в България, само че мозъците им са надалеч при околните им в Израел. Надяват се мирът да пристигна, а всички техни обичани хора да са добре.

Вижте още във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР