Събеседникът в ефира на Нашият ден Венцислав Върбанов, председател на

...
Събеседникът в ефира на Нашият ден Венцислав Върбанов, председател на
Коментари Харесай

Върбанов: Протестът на земеделците не е за пари и субсидии, а за отношение

Събеседникът в ефира на " Нашият ден " Венцислав Върбанов, ръководител на Българската агрохранителна камара и представител на Министерството на земеделието и храните, съобщи, че протестът на земеделците може да се позволи по кротичък метод.

„ Ние не сме тръгнали на война и въобще не може да се приказва, че митингът няма да се реши по кротичък път “, споделя той.

Според Върбанов, земеделците не се борят единствено за стопански облаги и дотации, а по-скоро  за смяна в отношението към тях и за избавяне на техния бизнес и занаят .

" Ние първо не протестираме за пари и за дотации, протестираме за отношение и избавяне на личния си бизнес и поминъка си. Виждате, че всички браншове от бранша се включиха в митинга, тъй като тази връзка липсва с безусловно всички ", уточни в предаването той.

Според него митингът, който се популяризира из страната и в този момент стъпва на подстъпите към столицата, сплотява всички аграрни производители, защото липсва съответна връзка сред тях и ръководещите.

" Ако имаха добра  връзка със бранша, нямаше да се стигне до такива неща . Министър ръководителят първо ни назова " терористи ",  по-късно не помня някъде да се е извинил, по-късно пък изясни по какъв начин нашите претенции са изпълнени, което не дава отговор на истината ". 

В същото време, министър-председателят на България е оповестил, че са основани  работни групи и консултативни препоръки , само че този мотив според Върбанов не подхожда на истината и не взема решение проблемите на земеделците. Той прибавя, още, че методът, по който ръководещите са се отнесли към четирите страни, с които вървим в пакет, е некоректнен. 

" В последната си изява пред медиите министър-председателят изяснява, че има основани работни групи и консултативни препоръки, това не дава отговор на истината. Ако казусът беше единствено със зърното, може би нямаше да има митинг. Никак не беше правилен и методът, по който ръководещите постъпиха към четирите страни, с които вървим в пакет ", споделя още той.

В предаването той изрази и своите опасения, че настоящата политика на  внасяне на плодове и зеленчуци от трети страни, в това число Украйна, е сериозна опасност за българския поземлен бранш . Венцислав Върбанов уточни, че продуктите от Украйна не дават отговор на европейските условия и се създават с генно модифицирани семена, които са строго неразрешени в Европейския съюз.

Протестът на земеделците остава настоящ и ще събере към 600 тежки машини, които ще престоят на особено обособени терени на подстъпите към столицата. Заради синдикалния митинг на миньори и енергетици, влизането на тежка техника в центъра на София се отсрочва до ранния следобяд. Земеделците дават период до към 15:00 часа, с цел да бъдат изпълнени техните претенции. Протестните фермери събират тракторите си в Долни Богров, където оповестената проява ще се състои. Някои от тях обаче към този момент заемат позиции на входовете на столицата, подготвени да упорстват за своите претенции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР