С всяка изминала година неграмотността расте. Университетите, специалностите в тях

...
С всяка изминала година неграмотността расте. Университетите, специалностите в тях
Коментари Харесай

Вергиния Къшева-Накова за Фрог: Университети набират студенти с томболи

С всяка минала година неграмотността пораства. Университетите, специалностите в тях и броя за банкет са доста в нашата страна. Не може Великотърновския университет да прави лотария за записване в първи курс. Не може Ботевградския лицей да дава бонус за месечни такси с отстъпка за член от фамилията.
Софийски университет на трето и четвърто класиране има незаети места. Има хора, които с двойки влизат в елитни специалности. Това мнение изрази пред Фрог нюз Вергиния Къшева-Накова, създател на Института за бизнес развиване и предпиемачество (MarketUp) във връзка статистиката, че се нареждаме на последните места по просветеност в света.

Студентът би трябвало да покрие избрани правила и условия, с цел да може да учи. Ако има държавен университет, който да даде 100 места в избрана компетентност, тези 100 деца би трябвало да покрият избраните условия. Не може да плащаме за тези с тройките. Не е почтено парите на данъкоплатеца да отиват за всеки, който е решил, че желае да е студент.

Не съм последовател на това страната да заплаща за възпитаник. Дали децата излизат по-грамотни, дали имат по-високи резултати на изпитите, на външното им оценяване, на матури?! След това къде учат тези деца – в чужбина ли, у нас ли, какви специалности? Този модел кара шефовете да одобряват всеобщо деца, измежду тях има такива, които не учат и такива, които имат неприятни привички.

Децата учат предмети, които не намират приложение, зубрят, учебниците са несъответстващи. Учат биология, а нямат микроскопи. Всичко е на доктрина и хартия и се преподава от хора, които са приключили преди 30 година

Искаме учениците да бъдат специалисти във всичко. Не сме им дали образователни материали, които да са съвременни, не сме им дали съвременни здания, лаборатории... Техните учители са на 55-годишна възраст с остарели способи на преподаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР