С военни почести и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим,

...
С военни почести и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим,
Коментари Харесай

Откриха паметник на Гоце Делчев в Добринище

С военни почести и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, на 13 август в гр. Добринище бе открит бюст-паметник на революционера Гоце Делчев. Събитието бе част от програматана кметството, отдадена на 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Церемонията се състоя в наличието на почетен часовой и представителни елементи на 3-то Бригадно командване със зам. -командир полк. Георги Калчев. Паметникът бе открит от Иван Кадев, кмет на община Банско, Петър Галчев, кмет на гр. Добринище и донорът за построяването му - Шабан Хаджулиев.

В словото си при откриването, кметът на община Банско съобщи, че Гоце Делчев е визионер, надраснал времето си. Със своята просветеност, увереност и хладнокръвен дух, той преследваше задачите си за избавление на България от оковите на тиранията и подчинението. Неговото старание и дух за жертвоприношение го трансфораха в знак на българската национална горделивост и самостоятелност, сподели още Иван Кадев.

По-рано денем, на хижа „ Гоце Делчев “ бе извършен обичайния събор за Илинден. Приветствени слова прочетоха кметът на гр. Добринище Петър Галчев и зам. -областният шеф Александър Мацурев.

Кметът на община Банско Иван Кадев акцентира присъединяване на Добринище в Илинденската епопея. Добринишката чета се образува в Самоков, откъдето тя потегля за родния край след оповестяване на въстанието в средата на септември. В състава и́ влизат Георги Дамянов, Илия Дамянов, Апостол Дамянов, Лазар Хаджиев, Иван Деницин, Костадин Прътев, Добри Мунин, Костадин Пишаров и доста други. Четата води финален пердах с турците в Годлевската планина, откъдето през Рила планина се изтегля на българска територия, напомни историческите обстоятелства кметът на община Банско.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР