С военни почести и панихида в Хасково бе отбелязана 151-годишнината

...
С военни почести и панихида в Хасково бе отбелязана 151-годишнината
Коментари Харесай

С военни почести и панихида в Хасково бе отбелязана годишнината от обесването на Васил Левски

С военни почести и панихида в Хасково бе маркирана 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Ритуалът се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в двора на едноименното приблизително учебно заведение (СУ).

Духова музика и почетен часовой от армейското поделение 22 280 бяха пред монумента за минутата безмълвие. Заукопойна молитва в памет на йеродякон Игнатий отслужиха петима свещенослужители. Пред безсмъртието на националния воин се поклониха кметът на Хасково Станислав Дечев, зам-областният шеф Митко Петров, депутати, публични лица, представители на политически партии и публични организации, жители. 

Васил Левски посещава на няколко пъти Хасково и основава скришен революционен комитет. Неговите членове след Освобождението са едни от първите строители на модерно Хасково, станали са кметове и ръководители в локалната власт, напомни в словото си шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Ученици от СУ " Васил Левски " изнесоха лиричен рецитал, написа Българска телеграфна агенция.

Бюст-паметникът на Левски в южния регионален център е открит през 1987 година Негов създател е скулпторът Иван Парасков. Това е първият монумент на Апостола на територията на днешната Хасковска област, заяви историкът Милен Вълчев.    

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР