С водоосвещение от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска св.

...
С водоосвещение от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска св.
Коментари Харесай

Стартират дейностите за обновяване на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора

С водоосвещение от архим. Богослов – Протосингел на Старозагорска св. митрополия, и алегорична копка, бе обещано началото на план „ Реконструкция и възобновяване на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ град Стара Загора “.

Стойността му е 4 868 503, 38 лв., като от тях лично финансиране от страна на Община Стара Загора са 868 503, 38 лв., а 4 млн. лв. са съфинансиране от Фонд за градско развиване – юг. Срокът за осъществяване на дейностите е 24 месеца. Общата застроена повърхност на обекта е 1 194.00 м2.

„ На мен се пада достойнството да кажа няколко думи през днешния ден пред вас за това същинско архитектурно украшение. На 1 април 1912 година е положен главният камък на бъдещата театрална постройка по план на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по жанр виенски барок. През 1914 година новият сценичен салон е към този момент факт и тук, през 1916 година поетът Гео Милев слага пробно пиесите „ Едип цар “ на Софокъл и „ Ревизор “ на Гогол. През 1990 година постройката е оповестена за монумент на културата от локално значение, като тя се намира в Археологическия резерват „ Августа Траяна-Верея-Стара Загора “, сподели по време на събитието зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя напомни, че последната реорганизация на емблематичния обект за града е била преди 25 години.

„ Днес постройката на Стария спектакъл, както го назоваваме огромна част от старозагорците, е дом на държавна такса „ Гео Милев “ и на Общински фолклорен отбор „ Загоре “. Вярвам, че след ремонтните и реставрационни действия, това украшение ще си върне блясъка, който има, а двете трупи ще се завърнат тук с още повече предпочитание и сила за работа. Успех на всички, които са заети с дейностите по реконструкцията и обновяването на държавна такса „ Гео Милев “, добави зам.-кметът по просвета, туризъм и юношески действия. От думите ѝ стана ясно още, че планът е утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание. Тя заяви и главната цел на строително-монтажните работи – реализиране на по-добра енергийна успеваемост на постройката, при цялостно опазване на фасадната достоверност. При осъществяване на строителството ще бъде изпълнено и градивно подсилване, налагащо се заради повишените критерии за сеизмична резистентност, както и частични реставрационни действия, като реституция и консервация на пластичните и декоративните детайли по фасадите и други

„ С осъществяване на плановите действия ще бъдат основани подобаващи условия на лицата в неравностойно състояние посредством въвеждане на ограничения за общодостъпна среда. През годините Общината е правила няколко крачки в тази посока, с цел да улесни влизането в постройката. Изискванията набъбнаха, което може единствено да е в интерес на хората, имащи потребност, в този момент ще бъде обърнато съществено внимание на достъпа и средата “, добави Милена Желева.

Проектното предложение включва и действия по реорганизация на прилежащото дворно пространство – унищожаване на съществуваща открита сцена от южната тераса и полагането на нова настилка, разполагане на нова сцена на нейното място, създаване на нови настилки към постройката и слагането на парково осветяване.

С цел рационализация на държавна такса „ Гео Милев “ са планувани още замяна на осветителната и озвучителната техника, както и отделяне на кабини за осветяване и озвучаване на камерната сцена, цялостна замяна на мокета, седалките и дежурното осветяване в зрителната зала, ново театрално облекло – завеса, крачоли, приблизително дъно на сцената, както и ремонт на театралната машинизация и на рунд хоризонта, замяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат сложени видеомонитори, свързани с камерна и огромна сцена за следене на подготовки и представления. Подменена ще бъде общата климатизация на театъра и ще бъде построено видеонаблюдение на цялата постройка. В заведението/кафенето се планува градивно подсилване, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост по фасадата, както и замяна на отвесните щрангове на ВиК мрежата.

Светла Тодорова, шеф на Драматичния спектакъл, също показа няколко думи с присъстващите на събитието за пускане на обновяването. „ Тази постройка, като се изключи че е историческа и архитектурна забележителност, е и жив организъм за всички, които работим тук. Тя е парченце от нас. Приемаме идното доста персонално, тъй като това е нашият дом. Благодарим на Община Стара Загора и на изпълнителите на строително-монтажните действия, тъй като след две години ще изпитаме удоволствието да имаме освежен и осъвременен спектакъл. Предстоят ни провокации, само че имам вяра, че ще се оправим. Аз съм упорита и дружно с екипа ще търсим нови разновидности и пространства, които да бъдат сцена за нашия спектакъл “, сподели тя.

Символичното начало дадоха инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет „ Устройство на територията, строителство и вложения “ и Крум Здравков, представител на ДЗЗД „ Платеник и Комнико “ – реализатор на СМР.

Гости на събитието бяха и ръководителите на ПК по просвета, туризъм и вероизповедания Дарин Петков, на ПК по териториално и селищно развиване и превоз арх. Мартин Паскалев и техни сътрудници общински съветници, зам.-кметът на Общината Красимира Чахова, гл. проектант арх. Младен Иванов, секретарят на администрацията Делян Иванов, ръководителят на плана за реорганизация и шеф на Дирекция „ Строителство и вложения “ Лариса Иванова, началници на дирекции и отдели, представители на фирмите-изпълнители на другите действия по обновяването на театъра, медии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР