С възрастта косата става сива, тъй като произвеждащите цвят стволови

...
С възрастта косата става сива, тъй като произвеждащите цвят стволови
Коментари Харесай

Ново изследване установи защо косата ни посивява

С възрастта косата става сива, защото произвеждащите цвят стволови кафези се " заклещват " и обезсилват в космения фоликул, откри ново проучване върху животни, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл.

Косменият фоликул съставлява празнина, в която е ситуирана така наречен космена луковица, а в нея – самият корен на косъма. Луковицата е като " матрица “ от непрекъснато делящи се кафези с разнообразни функционалности.

Цветът на косата се управлява от меланоцитни стволови кафези, които в процеса на съзряване създават протеинови пигменти, трансформирайки хората в брюнети, блондини и червенокоси.

По време на естествения напредък на косъма тези кафези са в непрестанно придвижване, като минават напред и обратно сред другите отделения за напредък във фоликула, означават откривателите.

Тази дарба да се движат напред-назад е неповторима за стволовите кафези, произвеждащи цвят, споделят те.

Например, знае се, че стволовите кафези, които построяват самия космен фоликул, се движат единствено в една посока по открита времева линия, до момента в който съзряват. Това оказва помощ да се изясни частично за какво косата може да продължи да пораства, даже когато пигментацията ѝ се нарушава и тя посивява.

Изследователите откриват, че с възрастта от ден на ден меланоцитни стволови кафези се задържат в междинната част на космения фоликул - луковицата, до момента в който косата старее, пада и по-късно неведнъж израства още веднъж. Тези кафези към този момент не са в положение да се движат напред-назад сред луковицата и зародиша на косъма - долната част на фоликула, от която се образуват нови косми.

Стволовите кафези, заседнали в луковицата на космения фоликул, не са в положение да узреят вярно или да получат нужните сигнали от тялото, с цел да създават пигмент, оповестява изследователският екип в списание “Нейчър ".

В този двегодишен опит откривателите физически състаряват козината на мишки посредством изскубване и наложително израстване. В резултат на това броят на космените фоликули с меланоцитни стволови кафези в луковицата на фоликула се усилва от 15% преди изскубването до съвсем половината след насилственото стареене.

Изследователите откриват, че тези заседнали кафези не са в положение да се регенерират или да узреят в меланоцити, произвеждащи пигмент, тъй като не са получавали нужните сигнали от организма.

“Именно загубата на цветната функционалност на меланоцитните стволови кафези може да е причина за посивяването и загубата на цвета на косата ", споделя съавторът на проучването Маюми Ито, професор в катедрите по дерматология и клетъчна биология в нюйоркския теоретичен медицински център " Лангон “. Ако това е правилно, поддържането на косата здрава и цветна ще включва намирането на метод да се освободят тези заседнали кафези, изяснява Ито.

Резултатите от изследванията върху животни не всеки път се отнасят за хората. Новооткритите механизми обаче покачват опцията същото заседнало разположение на меланоцитните стволови кафези да съществува и при хората. Ако е по този начин, това съставлява евентуален път за превръщане или попречване на посивяването на човешката коса, като се помогне на блокираните кафези да се придвижват още веднъж сред другите отделения на космения фоликул, прецизират от екипа, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР