С възпоменателен митинг, историческа възстановка и поднасяне на венци и

...
С възпоменателен митинг, историческа възстановка и поднасяне на венци и
Коментари Харесай

Почетоха паметта на Георги Бенковски край Рибарица

С възпоменателен протест, историческа възстановка и поднасяне на венци и цветя пред паметника му на лобното място в местността Костина край тетевенското село Рибарица беше почетена паметта на един от водачите на Априлското въстание Георги Бенковски във връзка 146 години от гибелта му.

Войводата е погубен след изменничество край р. Костина на 25 май 1876 година, напомни Стефан Стефанов, шеф отдел " Култура " към Община Тетевен:

" Организирана е засада, Бенковски бива погубен, както и останалите от четата като се изключи Захари Стоянов, който съумява да скочи в бурната река Костина и да се избави, след което да документира всичко това, което имаме като история ".

Кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева уточни, че забравяме за героизма и делото на участниците в Априлското въстание:

" Ние българите сякаш забравяме тези хора, които са дали живота си за свободата и би трябвало да се поучим от тях, от тяхната воля, от тяхната обич към родината ".

Във възпоменателния протест се включиха и участниците в обичайния туристически поход от Панагюрище до Костина, " с цел да покажат уважението и признателността си към героите от Априлското въстание ".

 Снимка: Пламен Христов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР