С въздушна демонстрация в авиобаза Граф Игнатиево отбелязаха Деня на

...
С въздушна демонстрация в авиобаза Граф Игнатиево отбелязаха Деня на
Коментари Харесай

Българските военни демонстрираха бойни умения в Деня на храбростта

С въздушна проява в авиобаза " Граф Игнатиево " означиха Деня на храбростта и българската войска, съобщи Българска национална телевизия. Тази година изтребители, самолети и вертолети не прелетяха над София, само че показаха осъществяване на разнообразни задания от бойната си подготовка.

Авиобаза " Граф Игнатиево " е основен детайл от историческия път на българската изтребителна авиация. Оттам се реализира непрекъснатото бойно дежурство, а сега са основани нидерландски изтребители Ф-35, които взаимно с българските МиГ-29 охраняват до края на май въздушното ни пространство.

Авиобаза " Граф Игнатиево " има славна история, написана от български летци. И тази година макар компликациите и усложнената конюнктура от войната в Украйна българската военна авиация избра точно тук да показва своите качества и задачата да пази суверенитета на България. Във въздушния театър се включиха екипажи и бойна техника от авиобазите в Крумово и Безмер. А изтребителите МиГ-29 се трансфораха в кулминационната точка на 25-минутния сюжет, с който военовъздушните сили означиха 6 май.

Една от най–атрактивните демонстрации във въздуха, поведе командирът на авиобаза Граф Игнатиево ген.Николай Русев. Той пилотира водещия изтребител във групировка с още два самолета, които извършиха комплицирани бойни задания.

" Елементи, които изпълняваме по този начин регулярно във своята летателна активност. Блокиране на летището, маневриране над летището, полет в група и разпуск на групата. Нещо, което да бъде хем в полза на нашата подготовка, хем да бъде забавно за феновете на земята и пред телевизионния екран ", сподели той.

Повече от 30 години МиГ–29 е на въоръжение в българските военовъздушни сили. За да летят и извършват дилемите си, водачите се доверяват на инженери и авиоспециалисти, които работят на земята.

" Правим всичко допустимо летците, като излетят, да са сигурни в техниката и в това се корени доверието сред нас. Ние работим един за различен ", съобщи кап. Николай Кацаров - инженер по самолетни мотори.

Командирът на българските Военновъздушни сили ген.-майор Димитър Петров е уверен, че с потребление опциите на военно-промишления ни комплекс и помощ от съдружници в Алианса, България може да поддържа МиГ-29 до момента в който е нужен,

" А той ще ни е необходим, до момента в който ние изградим същите качества с новата платформа, тъй че небето над България постоянно да бъде защитавано от български летци и български самолети ", посочи командирът.

В авиобаза " Граф Игнатиево " към този момент се готвят за приемането на новия изтребител – F-16, блок 70. След подписването на контракта за придобиването на 8 самолета, в Съединените щати бяха изпратени за образование първите български водачи. Забавяне в производството на изтребителите може да има, само че това не се отразява на подготовката на летците.

" Току що завърших с началните стадии от образованието и занапред ми следва да стартира да хвърча на F-16. Успях да се науча да надвивам и да оставам жив във въздушния пердах ", сподели кап. Тодор Тодоров – водач от програмата F-16.

Капитан Тодор Тодоров, водач на изтребител F-16: Научих се да надвивам във въздушния пердах

След приземяването на групата командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " излезе от кабината и развя българския трикольор.

" Бъдещето на българската авиация е в нашите ръце. Такова, каквото го създадем, такова ще бъде. Така че от нас зависи всичко. А мощта на българската авиация е въпрос на държавна политика ", съобщи ген Николай Русев.

А представянето на дилемите, впечатли всички, които имаха шанса през днешния ден да ги видят в полет.

" Наистина с цел да си водач в днешно време и при тези условия, би трябвало да си неповторим човек, с неповторими благоприятни условия в действителност герои. Дължим им огромно самопризнание ", сподели Радослава Кайраманова.

На летателното поле в Граф Игнатиево качества демонстрираха и самолетите Су-25 със пукотевица по наземни цели и хеликоптери за аварийноспасителни действия. За Деня на храбростта и българската войска летците насочиха своето обръщение:

" В тези сложни времена, на дезинформация, на всевъзможен тип агитация да се водим от това, че би трябвало да се движим дружно и да бъдем дружно ", сподели Яни Славов – водач на хеликоптер " Кугър ".

И нидерландските водачи, които са основани у нас със изтребители F-35 се включиха във въздушната проява, като прелетяха дружно с българските екипажи.

На Морска гара във Варна се организираха серии от демонстрации на качествата на Военноморските ни сили.

Днес във Варна се организираха извънредно атрактивни демонстрации на военната мощност на Военноморските ни сили. Стотици варненци посетиха плавателните съдове, които бяха отворени за свободни визити.

Военните плувци от специфичното поделение " Тихина " демонстрираха по какъв начин се освобождават заложници от борда на кораб. В акцията се включи и хеликоптер на Военноморските сили.

Флотът ни е кадърен да отбрани националния суверинитет. " Разчитаме на техника, която поддържаме, която обслужваме, и която, въпреки и остаряла, към момента ни прави работа. Щастливи сме, че въпреки всичко стартира модернизацията и към този момент може да забележим построяването на новите патрулни кораби ", сподели командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

В състава на Военноморските ни сили работи и нов кораб. Това е " Струма ", който търси мини в намерено море. Войниците от флота осъзнават огромната отговорност, която носят.

" Водолазите по принцип работят в екип. Трябва да имаш доста умения и мъжество в себе си, доста познание ", споделя ст. матрос II клас Кирил Венков, водолаз във Военноморски сили.

" Военната работа възпитава доста качества, които построяват характера на един мъж и го утвърждават в обществото. Дисциплина, отдаденост, неизменност ", добави кап. Димитър Грънчаров, водач във вертолетна авиобаза.

Модернизацията на Военноморските сили ще подсигурява по-високо качество в защитата, споделят военните от флота.

Близо 200 военнослужещи взеха присъединяване в днешните демонстрации на полигона " Црънча ". Бяха изпълнени парашутни скокове от военнотранспортен аероплан " Спартан " на друга височина. Бяха показани начини за инфилтрация на постройка, овладяна от терористи, посредством бързо въже от хеликоптер.

За първи път силите за специфични интервенции демонстрираха по какъв начин работят новите бойни кучета, които от година и половина са зачислени на щат.

Майор Анна Проданова има 17 години работа в Специалните сили, над 400 парашутни скока и доста шампионски трофеи по пукотевица с револвер. За нея Деня на храбростта е по необикновен празник.

" За мен 6-ти май е четворен празник. Освен аз, че имам рожден ден, брачният партньор ми има имен ден и внучката ни също има имен ден, само че в никакъв случай до момента не съм била сама на този ден, защото даже и на работа, тук са всички мои сътрудници и честват с мен ", споделя тя.

Признава, че пред цивилните облекла, избира униформата със знака на парашутиста.

" За мен е чест и достолепие да нося този знак! "

Какво значи да си част от силите за специфични интервенции, разкрива командосът, който бе част от екипа, показал неутрализиране на терористи в многоетажна постройка, посредством навлизане от няколко равнища.

" За мен да съм част от силите за специфични интервенции -увереност, горделивост и религия. Готвим се когато и да е - по суша, въздух и вода, 24 часа в денонощието ".

В дни на Храбростта командирът на Специалните сили се обърна към държавното управление и Народното събрание:

" Първо е належащо да обърнем внимание на българския боец. Всеки български боец да има каска и бронежилетка. Българският боец да има съответно възнаграждение, съизмеримо с рисковете, с напъните, които поставя ", съобщи ген.-майор Явор Матеев.

Трябва да приключи и модернизацията на полигона " Црънча ", който се построява по най-съвременните стандарти на НАТО.

" Завършване на новите планове за команден център на Силите за специфични интервенции. Ново информационно и осведомително съоръжение, палатково и лагерно съоръжение, придобиване на ново леко стрелково въоръжение по натовски вид за Силите за специфични операции- планове, които са извънредно нужни в този момента с цел да можем да бъдем на равнището на актуалните действителности ", посочи ген.-майор Матеев.

" Обединени посредством музиката ". Под този надпис оркестрите на българските и американските военновъздушни сили изнесоха общ концерт на Античния спектакъл в Пловдив.

Американският дипломат у нас Херо Мустафа, която също участва на концерта, съобщи, че другарските и партньорски връзки сред двете страни през днешния ден се разкриват и посредством музиката.

Сборният бенд, формиран от двата военни оркестъра, извърши творби от разнообразни жанрове - елементи от типичен симфонии, музика към холивудски филми, безконечните мелодии на Бродуей и патриотични маршове.

След Пловдив двата представителни оркестъра ще зарадват с осъществяванията си Варна, Бургас и Стара Загора, съобщи Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР