С утринна литургия в храм Рождество Пресвета Богородица в Симитли

...
С утринна литургия в храм Рождество Пресвета Богородица в Симитли
Коментари Харесай

С утринна литургия в храм Рождество Пресвета Богородица в Симитли, миряни почетоха Богоявление 

С утринна литургия в храм " Рождество Пресвета Богородица " в Симитли миряни уважиха Богоявление.Съществуват свидетелства за честването на този най-древен Господски празник още през II век, само че до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, тъй като при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за публично служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да чества двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.

При кръщението на Иисуса Христа се възвестила на света тази велика загадка, за която Старият Завет единствено загатвал и върху която античните Египет и Индия единствено баснословили - тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си другарство с индивидите. Отец изрекъл Своето удостоверение за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух като гълъб летял над водата.

Богоявленският празник е обвързван с великото водосвещение, което би трябвало да ни припомня, че при крайбрежията на река Йордан Бог е обновил посредством вода и Дух нашата овехтяла от прегрешението природа.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР