С цел повече сигурност и гъвкавост кабинетът предлага рестриктивни промени

...
С цел повече сигурност и гъвкавост кабинетът предлага рестриктивни промени
Коментари Харесай

Абсурдни промени ще направят невъзможна работата от вкъщи

С цел повече сигурност и еластичност кабинетът предлага рестриктивни промени в Кодекса на труда, които ще реализиран тъкмо противоположното - да създадат съвсем невъзможна работата от разстояние, която другояче безпроблемно се ползва по целия свят от пандемията насам. Промените са цялостни с нови бюрократични условия и към работодателя, и към служителя. Те, също така, основават неравнопоставени условия сред чиновници в присъствена форма на работа и техните сътрудници, които работят от у дома. С тях се залагат условия, за чието съблюдаване ще е мъчно да се следи, само че които отварят благоприятни условия за административен произвол. Всичко това, както нормално, е облечено в другояче смислените рекомендации на Европейска комисия по отношение на все по-трудното съвместяване на персоналния и служебния живот, писа в. " Сега ".

Противоречията сред замисъла на законопроекта и действителните текстове са поразителни. В претекстовете се приказва за потребността от еластичност, само че на процедура съгласно измененията излиза, че отсега нататък ще сме застопорени единствено на едно място - надали не няма да можем да мърдаме до дивана в хола, в случай че сме декларирали, че работим от кухнята. Помещението, в което ще работим от разстояние, към този момент би трябвало да бъде записано в трудовия контракт, а служителят да даде документално изложение пред работодателя. Това ще обезсмисли главното предопределение на работата от разстояние - да сме свободни да я вършим от всяка точка на света. В претекстовете дори в прав текст написа, че посредством уговаряне в трудовия контракт на съответното място, от което ще се прави работата от разстояние, " нито една от страните няма да има право едностранно да трансформира уговореното място на работата от разстояние ". С други думи - служителят няма да може самичък да смени мястото, от което работи, примерно да слезе в близкото кафене или споделено пространство.

Въпреки че работата през днешния ден постоянно се побира в един преносим компютър, към работното ни помещение има условия то да е с " задоволителна повърхност и с условия, позволяващи на работещия да прави работата от разстояние без риск за здравето и сигурността ". Така излиза, че на процедура за най-уязвимите групи - да вземем за пример самотна майка в тясно жилище, това другояче комфортно облекчение може да се окаже недостъпно. По този въпрос в претекстовете се вменява внушението, че преценката къде е безвредно да работим от разстояние е на работодателя.

С цел сигурност се вкарват още нови условия - служителят би трябвало авансово да уговори с работодателя си метод на известяван за настъпила акцидент на работното място. И когато тя настъпи, е задължен " неотложно " да го уведоми. Този текст може да е изобилен извор на шеговити хипотези - от него излиза, че работещият от разстояние би трябвало да се уговори по какъв начин ще съобщи на шефа си, в случай че се подхлъзне по паркета или се удари на шкафа. Шкафът обаче би трябвало да е от авансово заявеното работно помещение, с цел да се води злополуката за трудова. Не е ясно какво става, в случай че примерно сме заявили работно помещение в спалнята, само че се ударим в холната гарнитура, до момента в който тичаме да вдигнем телефона по работа. Или в случай че ни е стегнала шапката и сме се отлъчили от оповестения си офис някъде другаде, където инцидентно ни сполети повреда.

Едно от новите оферти дава отговор навръх предназначението си - да подсигурява съчетаването на професионалния и персоналния живот и да обезпечава опция за пълноценно превозване на свободното време. За задачата се предлага специфичен текст, че служителят, който прави работа от разстояние, не е задължен да реализира електронна връзка с работодателя по време на междудневната и седмичната отмора, с изключение на когато в трудовия контракт са уговорени условия, при които това е възможно. С този текст обаче има различен проблем - липсва аналогична отбрана и за присъствените чиновници. Така излиза, че работещият от у дома няма да е задължен да следи служебните чатове в извънработно време, само че на присъствения чиновник е разрешено да се звъни и нощем.

Работата от нас, преносимият компютър - от вас

По този въпрос имаше безредици и през локдауните, само че той в действителност е остарял правилник от 2011 година Когато човек работи от разстояние, работодателят би трябвало да му обезпечи за своя сметка съоръжение, консумативи, програмен продукт, устройства за връзка, включително интернет съгласуваност. Възможно е работодателят даже да инсталира система за наблюдаване, в случай че такава се постанова и в случай че има документално единодушие на служителя.

А кой ще ни следи къде сме

Промените сигурно ще възобновят и остарелия спор от пандемията кой може да влиза в дома ни на инспекция, с цел да наблюдава спазването на всичките тези нови правила. При локдауните ставаше напрежение, когато ГИТ обявяваше самодейност да ревизира хоум офиса. Тогава беше деликатно разяснено, че в случай че вкъщи имаме обособено работно място, то това работно място може да бъде тествано освен от инспектори на ГИТ, само че и от работодателя, и от синдикатите. И в този момент в Кодекса на труда написа, че " служащите и чиновниците, които правят работа от разстояние, нямат право да отхвърлят достъп до работното място без съображение за това, в границите на откритото работно време ".

Разбира се, на процедура не се е чуло някой да е звънял по вратите на хора, работещи вкъщи. Затова и не се е налагало на никого да ревизира на процедура дали неговият дом е цитадела.

ИПИ: Решава се фиктивен проблем

Промените пробват да вземат решение фиктивен проблем, тъй като по нищо не проличава при работата от разстояние да има потребност от в допълнение контролиране. Тъкмо противоположното - даването на оптималната еластичност е мощен инструмент за привличане на служащи, разяснява Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система. Според него, въвеждането на спомагателна регулация заплашва разпространяването на работата от разстояние към други браншове. Това, апропо, е следващо фрапантно разминаване сред планове и резултат - точно фактът, че сме на последно място по работа от разстояние в Европейски Съюз, се сочи в претекстовете като една от водещите аргументи да се предложи планът. У нас 10% от заетите работят от разстояние. ИПИ намира проблем и с нуждата от отчитане на работното време, където обаче единствено се дописват текстовете с благоприятни условия за автоматизирано отчитане.

Едно към едно

Някои изказвания в претекстовете заслужават особено внимание. Като показват последното ни място в Европейски Съюз по работещи от разстояние, вносителите са написали, че " причина за това може да се търси в на практика усложнения при организирането на работата от разстояние, които следва да бъдат позволени посредством спомагателна нормативна наредба ".

Възможността да се работи от разнообразни места, отвън пространствата на работодателя, както и все по-налагащият се хибриден модел на работа, в избрани случаи води до неустановеност сред страните по трудовия контракт. Липсва ясно регламентирано обвързване мястото, от което ще се прави работата от разстояние и интервалите на работа отвън предприятието, да се открива по съглашение сред тях, написа още в претекстовете.

На изкуствения разсъдък е обърнато особено внимание. В тази връзка е належащо да се предприеме регулативен метод, посредством който да се подсигурява, че индивидът и неговите права са в центъра на цифровата промяна, показват създателите на измененията, съгласно които е значимо да се регламентира човешки надзор върху всички значими автоматизирани решения, засягащи правата на чиновниците.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР