С три деца, под наем и с тежко заболяване, а

...
С три деца, под наем и с тежко заболяване, а
Коментари Харесай

След 23 години: ТЕЛК остави пловдивчанка без пенсия, въпреки тежко заболяване

С три деца, чартърен и с тежко заболяване, а единствено една пенсия от ТЕЛК  е влизала във финансите на пловдивчанката Нина Орлондова. Пенсия, която към този момент дамата няма право да получава, тъй като медици към ТЕЛК-Пловдив ненадейно вземат решение, че тя е оздравяла до степен, от която да не се нуждае от полагащата й се сума от 395лева. Отчаяна от произнасянето на институцията, Орлондова описа пред TrafficNews за несправедливия натрапен % на работаспособност. По думите й болестта, от което страда  не разрешава да стартира каквато й да е работа и в този момент остава без месечен приход. 
Прочетете още
Жената е с диагноза- Парапареза от незнаен вид, а историята с ТЕЛК е почнала още от 2000 година, когато Нина бива пенсионирана с решение от ТЕЛК-Пловдив, като наложеният  процент на продуктивност й е бил 75%. С времето той е понижен на 50%, а преди 3 години, когато Нина се явява на наложителна комисия са й дадени същите 50%. През тази година дамата още веднъж се явява на ТЕЛК комисия в град Пловдив, само че процентите й на продуктивност внезапно са спаднали до 11%, което значи, че тя няма право да получава пенсията си, тъй като под 50% продуктивност не се поставят тези средства.

„ След това ненадейно за мен решение отидох да попитам защо става въпрос и за какво се е получило по този начин, а те ми споделиха, че неврологът по този начин е решил. Аз имам безусловно всички документи, които са желали. Неврологът към ТЕЛК-Пловдив даже не се появи, с цел да ми изясни на какво съображение се понижат по този начин внезапно процентите ми, като в документа ми ясно написа: Противопоказана тежка физическа работа, обвързвана с право стоене, дълготрайно вървене и насилствена поза. Аз от 23 години съм с телково решение и в този момент чак вземат решение, че съм здрава. На три години се явявам на комисия, нито гръбнака иска ми се изправи, нито кракът ми ще порасне. По принцип трябваше да съм пенсионирана до живот. ” Това описа пред медията ни Нина Орлондова.

Тя добави, че е обжалвала решението на ТЕЛК-Пловдив в София, като е подала нужните документи,  но счита, че отговор ще получи след дълъг интервал от време. Жената не е взимала пенсия от 6 месеца, а диагнозата й и пречи да се занимава с каквато и да е работа, което значи, че тя не получава месечен приход.

„ Не знам по какъв начин взеха решение след толкоз години, че на мен нищо ми няма. В ТЕЛК работата е, че желаят пари, в случай че им дадеш 500-1000 лв. може да те пенсионират вечно, ”  сподели още Орлондова.

След опит за диалог с управата на ТЕЛК, тя твърди, че получава отговора- „ Това е ситуацията ”. По думите на дамата институцията си опонира.

„ Дават ми 11%, а написа, че не мога да вървя, не мога да работя. Говорих с ортопеда, който ме прегледа, той сподели, че е решение на невролога, само че не се появи и ми споделиха, че няма какво да диря повече там.  Никой не ме преглеждал, взеха ми документите и ми споделиха изчакайте решението. След това излязоха и разбрах решението. „

Нина бива прегледана от различен доктор, работещ към ТЕЛК- Пловдив, който е безапелационен, че положението й е за по-голям % от оповестения и би трябвало да получава наложително пенсия. Жената твърди, че болестта й е съществено и всеки миг краката й могат да откажат.

Медията ни изпрати питане по отношение на проблема до Министерството на здравеопазването, а от там дадоха отговор, че съответното заболяване, стадият на неговото развиване и степента на тежест се правят оценка самостоятелно от специалистите в ТЕЛК, които дефинират нужните настоящи проучвания, с цел да извършат оценка  на степента на трайно понижената работоспособност/вида и степента на увреждане.

Отговор на Министерството на опазването на здравето :

" В Закона за здравето е очакван реда за обжалване, а точно, че обжалванията и възраженията от страна на освидетелсваните лица срещу решенията на ТЕЛК се вършат в 14-дневен период от получаването на решението пред НЕЛК. НЕЛК е оторизирана да се произнася по отношение на правомерността на издадените решения от органи на здравната експертиза. "

  В какъв период след обжалване в ТЕЛК-София пациентите получават отговор?

" Съгласно открития ред обжалванията от страна на заинтригуваните лица и органи - освидетелстваните, осигурителите, Национален осигурителен институт, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания и органите на здравната експертиза на работоспособността се правят в 14-дневен период от приемането на решението пред НЕЛК, а решението на НЕЛК може да се апелира пред административния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. НЕЛК е оторизирана да се произнася по отношение на правомерността на издадените решения от органи на здравната експертиза. "

 Защо, откакто написа в решението издадено от ТЕЛК-Пловдив, че на дамата й е противопоказано тежка физическа работа, обвързвана с право стоене, дълготрайно ходене  и насилствена поза, е понижен процентът й до степен, от която не може да взима нужната й пенсия?

" Съгласно Наредбата за здравната експертиза в решенията си ТЕЛК и НЕЛК дефинират изискванията на труд, противопоказани за здравословното положение на освидетелстваните лица. При лице с 50 и над 50 на 100 трайно понижена продуктивност (вид и степен на увреждане на работещите лица, придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, се произнася по работоспособността му за работното му място и при нужда го трудоустроява. Лица с под 50 на 100 трайно понижена продуктивност (вид и степен на увреждане на работещи лица, придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по член 68 КСО) или без избран % трайно понижена продуктивност се насочват към ЛКК за преценка на нуждата от трудоустрояване. При окончателни положения, при които не се чака изискванията на труд да обусловят неподходящо развиване на болестта, в експертното решение се записва, че лицето е в положение да работи съгласно квалификацията и опциите си. "

TrafficNews ще продължи да следи за развиването на слуачая!



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР