9-годишната Елена Димитрова от Марково спечели наградата за най-млад участник

...
9-годишната Елена Димитрова от Марково спечели наградата за най-млад участник
Коментари Харесай

49 участници точиха баници в Марково, специална награда грабна 9-годишно момиче

9-годишната Елена Димитрова от Марково завоюва премията за най-млад участник в третия Фестивал на баницата, който се организира в неделния ден в село Марково, община „ Родопи “. Специален приз получи и най-възрастният участник в кулинарния конкурс – 83-годишната Нонка Герчева – обичайно наличие от предходните издания на фестивала. Тазгодишната кулинарна фиеста мина под знака на благотворителността. Още при откриването на фестивала беше оповестено, че средствата от дегустацията на баниците след оценяването им от журито, ще бъдат предоставени за лекуването на 22-годишния Георги Маринов. След тежка злополука преди три години младежът е прикрепен в инвалидна количка и сега има късмет да проходи след скъпоструващо лекуване в чужбина.
Прочетете още
Организаторите на кулинарния празник и журито бяха изправени пред сложната задача да изберат най-хубавите баници всред 49 претенденти в трите категории – солена, сладка и нетрадиционна баница. В раздела за нетрадиционни баници се появиха много смели оферти като баница с тиквички, моркови и копър, баница с кренвирш, с разнообразни зелени пълнежи и други екзотични хрумвания, които затрудниха журито, формирано от двама шеф-готвачи – началник Николай Боруков и началник Филипов от Парк-хотел Марково. Сред оценяващите бяха и кметът на селото Десислава Терзиева и кметът на община „ Родопи “ Павел Михайлов. В последна сметка след оспорван спор сред членовете на журито, бяха определени спечелилите в трите категории.

В раздел „ Сладка баница “ първото място сграбчи Велиана Кирова, следвана от двете подгласнички – Красимира Стоянова и Мария Костадинова. При солените баници победител се оказа още веднъж дама - Севдалина Матеева. Второто и третото място поделиха Витка Кирова и Стелияна Виденова.

В раздел „ Нетрадиционни баници “ първото място беше присъдено на мъж – Красимир Янков. На втора позиция остана Марияна Стоянова, а третото поощрително място беше отредено за 21-годишния Стойчо Почалеев.

Кулинарната конкуренция в Марково се организира на фона на седмото издание на танцовия фестивал „ На площада, за колана “, проведен от читалище „ Алеко Константинов – 1907 “ и кметство Марково. В програмата тази година взеха присъединяване над 320 танцьори от разнообразни селища на България. Стотици фенове на фолклора избраха слънчевият неделен ден, с цел да участват на празника на българския дух и обичаи, а уредниците си пожелаха следващата година двата фестивала да бъдат още по-пищни и радостни.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР