С тези упражнения, великият хирург и учен академик Николай Амосов

...
С тези упражнения, великият хирург и учен академик Николай Амосов
Коментари Харесай

10 упражнения за здрав гръбнак, препоръчани от великият хирург и учен акад. Николай Амосов

С тези извършения, великият хирург и академик учен Николай Амосов успявал да “избяга ” от старостта. При появяване на първите проблеми с гръбначния дирек и ставите, той започвал интензивно да бяга, да прави гимнастика, давайки си сметка, че единствено по този начин може да си помогне.

Предлагаме ви 10 извършения, които великият доктор е считал за съвсем наложителни за здрав гръбнак и стави. Той обаче предизвестява, че с тях би трябвало да стартираме последователно – единствено с 10 повторения (и с всяка последваща седмица да ги увеличаваме).

1. Легнете по тил в леглото и се хванете за таблата. Повдигайте краката като се пробвате да ги доближите до главата по този начин, че да докосвате челото си.

2. Застанете прави, наклонете се напред и пробвайте да докоснете пода с пръсти или даже с длани. Когато се накланяте, отпускайте брадичката, а когато се изправяте, накланяйте главата обратно. Предпазване: постепенно вдишвайте при придвижване надолу и издишвайте с корема при придвижване нагоре. Все едно изтласквате корема си с бедрата. Ако правите това придвижване вярно, вътрекоремното налягане при изправяне на корпуса сега на поемане изправя гръбнака сходно хидравличен крик – с минимално напрежение в гърба.

3. Изпълнявайте кръгови завъртания с ръце с оптималната амплитуда.

4. Завъртайте глава наляво и надясно синхронно с придвижванията на ръцете и раменете, с цел да постигнете по-голям резултат за по-малко време. Не усуквайте корпуса на тялото, движете се единствено в една повърхност.

5. Изпънете мощно лакътя и протегнете зад рамото китката, пробвайки се да докоснете противоположната лопатка. Едновременно с това отпуснете брадичката.

6. Завъртайте цялото тяло по посока на часовниковата стрелка и в посока, противоположна на часовниковата стрелка с оптималната амплитуда. Дръжте изправени ръцете пред себе си, дланите би трябвало да бъдат ориентирани напред с вплетени пръсти. Движете ръцете синхронно с тялото, като ускорявате придвижването. Главата също би трябвало да въртите синхронно с тялото. Внимавайте да не вършиме внезапни придвижвания в края на завъртането, другояче ще пострада гръбначният дирек.

7. Застанете в изправено състояние. Едно след друго повдигайте колене към корема. Повдигайте ги толкоз високо, колкото можете.

8. Оттласквайте се от пода или правете същото с опрени на някакъв предмет или мебел ръце. Напрягайте ханша. Така е по-трудно да се извършва упражнението, само че пък пази гърба от прегъване и контузии.

9. “Римско огъване ”. Седнете на постоянна табуретка, закответе ходилата за кушетката и се отпуснете обратно. Отпускайте се толкоз ниско, доколкото ви разрешават вашите физически благоприятни условия. Повдигайте се и прегъвайте към краката си, доколкото това ви е допустимо.

10. Приклякайте, държейки се за таблета на стола.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР