С темповете, с които върви "Турски поток", морският участък на

...
С темповете, с които върви "Турски поток", морският участък на
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Техническата работа по Турски поток ще продължи по-малко от година

С темповете, с които върви "Турски поток ", морският сектор на първата тръба е приключен, сега стартира сухоземният сектор на турска територия, поради упоритостите на съветската страна по кое време ще стартира снабдяването с газ по това трасе, мисля че ние имаме период по-малък от година да завърши техническата работа. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по отношение на вероятно присъединяване на България в плана "Турски поток ".

"На срещата сред премиера Бойко Борисов и съветския президент Владимир Путин е била изразена ясна позиция на съветската страна, че това е допустимо, желано трасе. Оттук нататък, с цел да се случи, е належащо да се свърши доста работа на техническо равнище. На първо място от министрите на енергетиката, главните диалози обаче са във формат газови сдружения - "Газпром " и "Булгартрансгаз ". За да се докара до дъно, има работа, която би трябвало да се свърши и с Европейската комисия ", уточни Дончев, представен от Българска телеграфна агенция.

Вицепремиерът акцентира, че има доста въпроси, които би трябвало да бъдат изчистени в диалози с еврокомисията - преди всичко такива, свързани с европейското законодателство.

"Да предположим, че съветска тръба стигне до България, оттук насетне има доста вероятни хипотези - пренос, търговия, каква част от газа е за пренос, каква е за търговия. Тук има разнообразни визии. Те имат стопански, механически и политически нюанси ", сподели още Дончев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР