С тази идея се цели да отпадне изискването родителите да

...
С тази идея се цели да отпадне изискването родителите да
Коментари Харесай

МТСП предлага отпадане на удостоверенията от училищата при отпускане на еднократна помощ за ученици

С тази концепция се цели да отпадне условието родителите да показват уверение, че детето им е записано в идващ клас на образование, при кандидатстване за еднократна помощ за възпитаници във втори, трети и четвърти клас по Закона за фамилни помощи за деца.

Предложението е на Министерството на труда и обществената политика и е заложено в Проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 година То е в резултат на диалози с специалисти от Министерството на образованието и науката, за намиране на решение за понижаване на административната тежест за родителите.

Остава условието за даване на удостоверения за записаните възпитаници в първи и осми клас, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година, тъй като в тези стадии на образование има наложително записване, се споделя в прессъобщението на МТСП.

От министерството осведомят още, че за учениците от втори, трети и четвърти клас ще се ревизира служебно в кой клас са били през миналата образователна година, защото те наложително не престават в по-горен клас според Закона за предучилищното и учебното обучение.

Важно конкретизиране е, че след приемането на формалните данни от МОН специалисти от АСП (Агенцията за обществено подпомагане) ще ревизират дали учениците, за които е изплатена към този момент помощ, фактически вървят на учебно заведение. Ако не попадат в описите на учебните заведения, родителите им ще би трябвало да възстановят непозволено получените суми.

АСП към този момент стартира приема на заявления-декларации за разпределяне на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023/2024 година, като обработва всички постъпили документи. Изплащането на

средствата ще стартира след приемането на Закона за държавния бюджет на Република

България за 2023 година,

 
Normal0falsefalsefalseEN-USX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Table Normal " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
С даотпадне условието родителите да показват уверение, че детето им е записано вследващ клас на образование при кандидатстване за еднократна помощ за възпитаници във втори,трети и четвърти клас по Закона за фамилни помощи за деца.

Предложението е на Министерството на труда и обществената политика и е заложено в Проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 година на диалози с специалисти от Министерството наобразованието и науката, за намиране на решение за понижаване на административната тежест за родителите.

Остава условието за даване на удостоверения за записаните възпитаници в първии осми клас, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото научебната година, тъй като в тези стадии на образование има наложително записване.

за учениците от втори, трети и четвърти клас ще се ревизира служебно в кой клас сабили през миналата образователна година, защото те наложително не престават в по-горенклас според Закона за предучилищното и учебното обучение.

след получаванетона формалните данни от МОН специалисти от АСП ()ще ревизират дали учениците, за които еизплатена към този момент помощ, фактически вървят на учебно заведение. Ако не попадат в описите научилищата, родителите им ще би трябвало да възстановят непозволено получените суми.

към този момент започнаприема на заявления-декларации за разпределяне на еднократната помощ за възпитаници заучебната 2023/2024 година, като обработва всички постъпили документи. Изплащането на

средствата ще стартира след приемането на Закона за държавния бюджет на Република

България за 2023 година,

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР