С тържествена церемония ще бъдат отбелязани 151 г. от гибелта

...
С тържествена церемония ще бъдат отбелязани 151 г. от гибелта
Коментари Харесай

Русе ще отбележи 151 г. от гибелта на Левски с тържествена церемония

С тържествена гала ще бъдат маркирани 151 година от гибелта на Васил Левски в Русе. Събитието се провежда взаимно от Община Русе и Областна администрация и ще се състои пред паметника на героя в Парка на възрожденците.

Поклонението ще стартира в 11:30 ч. с маршове в осъществяване на Общинския духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев. Почетният часовой на Военно формирование 32420 ще бъде строен в памет на Апостола на свободата, като в церемонията ще се включи и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския юношески дом.

Слова ще произнесат кметът на община Русе Пенчо Милков и регионалният шеф на Русе Данаил Ковачев.

Заупокойна молитва в памет на Васил Левски и признателен молебен ще бъдe отслуженa от свещеници от Русенската Света Митрополия.

В края на церемонията присъстващите ще имат опция да поднесат цветя пред паметника на Апостола. Желаещите да положат венец могат да го заявят документално на имейл [email protected].

Водещ на церемонията ще бъде артистът от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ Венцислав Петков.

Припомняме, че датата за отбелязване на трагичното събитие бе изменена през 2023 година след единомислещо гласоподаване на Обществения съвет по просвета. Членовете на съвета взеха решение паметната годишнина да се отбелязва на 18 февруари, както бе възприето в други български градове, в това число и в родния на Васил Левски - Карлово.

Разминаването се дължи на разликата в броенето на дните при прекосяването от Юлианския към Григорианския календар.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР