С тържествена церемония днес в столицата на САЩ ще бъде

...
С тържествена церемония днес в столицата на САЩ ще бъде
Коментари Харесай

Във Вашингтон откриват музей на библията


С тържествена гала през днешния ден в столицата на Съединени американски щати ще бъде открит музей на библията. Очаква се на откриването да участват вашингтонският архиепископ и католически кардинал Доналд Уърл, посланикът на Израел в Съединени американски щати Рон Дермер, американски министри и други почетни посетители. Музеят е частен и за основаването му са вложени 500 млн. $.

Американските медии оповестяват, че вицепрезидентът Майкъл Пенс, който заради задължения няма да може да среже лентата, е непосредствен другар на членове на управителния съвет на музея, чийто създател е американският милиардер Стив Грийн, притежател на веригата от магазини Hobby Lobby („ Хоби лоби ”).

Музеят е ситуиран в 6-етажна постройка и има обща повърхност от 40 000 кв. м. Вратата на музея, по-точно рамката на входа към него, съставлява отлята от бронз и разграничена на две страница от библията на Гутенберг, на която е първа глава от книгата Битие, с което стартира остарелият завет.

Всяка от двете половини на „ страницата ” тежи 12 тона и е висока 12 м.

Подготовката на експозицията на музея стартира през 2014. Основа е персоналната сбирка на Грийн от 44 000 експоната, която той събирал в продължение на 6 години.

Музеят е ситуиран в някогашен склад в строена през 1922 солидна постройка, платен с позволение на управляващите във Вашингтон за 50 млн. $.

Сградата е покрай тази на американския Конгрес и е в самия център на Вашингтон.

Сред най-ценните експонати са фрагменти от фамозните Кумрански ръкописи/Ръкописи от Мъртво море, писмо на Мартин Лутер, в което той излага възгледите си преди среща с папския дипломат, британски ръкописен молитвеник от 14 в., открит в Египет, юдейски молитвеник от 9 в., библия, която е била на Луната по време на полета на кораба „ Аполо 14 ” през 1971, библия, принадлежала на Елвис Пресли.

В събирането им на Грийн е помагал историкът Скот Керъл, именуван в професионалните среди „ Индиана Джоунс на библейската археология ”.

В музея ще има три съществени раздела, които описват за историята на Книгата на книгите, за библейските сюжети и за въздействието, което библията е оказала върху развиването на човечеството.

В експозицията ще може да се видят библии на повече от 2000 езика. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР