С тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по

...
С тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по
Коментари Харесай

На тържествена сесия Камбитов връчи награди Личност на годината“

С тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по награждаване на " Личност на годината " продължиха честванията за празника на града.
В залата на държавна такса " Никола Вапцаров " се събраха депутати, кметове, заместник- кметове, делегати, общински съветници и шефове на дирекции към община Благоевград. С музикален привет Биг бенд Благоевград посрещаха формалните посетители пред входа на Драматичен спектакъл, до момента в който влизаха в залата по червен килим.
Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов приветства всички присъединили се в честванията за празника на града. " Точно преди пет години, тук в сърцето на Пиринска Македония, ние за първи път тържествено и уместно отбелязахме вековният празник на нейното избавление, на нейното възкресение, на възвръщането ѝ в лоното на Майка България. Отдадохме дължимото на тези, които с делата си сътвориха модерна България, преклонихме се пред паметта героите си, почетохме забравените си прародители и се научихме да честваме свободата на душите си. Защото единствено народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен. Защото единствено народ, който е измъчен и платил с кръвта на най-буйните си синове битките за своето национално избавление и обединяване, единствено той може да изпише на знамето си "Свобода или гибел! ", да се закълне пред камата, револвера и Евангелието и да се бори за "Чиста и свята Република ". Защото, както е записано и в Светото писание, "ще познаят Истината и ще станат свободни. " Днес на 5 октомври, ние сме длъжни повече от всеки път да не забравяме, че свободата на Горна Джумая и на цяла Пиринска Македония се роди на щиковете на родната армия, че тази независимост беше донесена от братя на братя и да се поклоним пред бойните флагове и пред строя на Българската войска! Гордея се, че имам достойнството да бъда кмет на Благоевград и че дружно с вас уважаеми съграждани и скъпи посетители, подарихме на себе си и на поколенията, които идват след нас подобен паметен празник! И защото означаваме 105 годишнина на нашата независимост в Годината на Левски, ще завърша с неговите думи: " И ние сме хора и желаеме да живеем човешки: да бъдем изцяло свободни в земята си, там, гдето живее българинът - в Мизия, Тракия и Македония! Ще имаме едно знаме, на което ще написа: Свята и чиста република! " Да живее България! ", сподели кметът Камбитов в част от речта си.
Председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков откри формалната сесия с встъпителна тирада, като напомни обстоятелства от Балканската война. " Балканската война от 1912 - 1913 година с цялостно съображение може да се назова Освободителна за нас - българите от Пиринския край. На 5 октомври 1912 година победоносната българска войска потегли по бойните пътища на славата, с цел да изкове велики победи и да донесе на към момента поробените братя от Македония и Одринско по този начин жадуваната независимост. На тази дата България дефинитивно скъса с робския комплекс и сподели на останалия свят, че българите знаят по какъв начин да пазят и да извоюват свободата си ", гласеше част от словото.
За трета поредна година бяха наградени заслужили жители със званието " Личност на годината ". Номинираните в тазгодишните награди получиха плакети със знак Пегас. Кметът на община Благоевград и Председател на Инициативен комитет "100 години независимост " доктор Атанас Камбитов, ръководителят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков и заместник- кметове връчиха тазгодишните награди за извънреден принос в другите категории.
" Личност на годината " 2017 година включи 16 категории. В категория " Бизнес и предприемачество " оценки получиха Яна Големеева и Винарска маза " Логодаж ". За принос в категория " Здравеопазване ", плакетът бе за доктор Наташа Китина, в категория " Култура "- Албена Чобанова. Валери Яков бе награден в категория " Медии ", а в категория " Спорт " - Марио Богданов. Албена Узунова бе отличена в категория " Образование ", а за принос в категорията " Хора в неравностойно състояние " - Фиданка Петрова и Велизар Николов. В категория " Морал " премията взе отец Павел Крушалийски, а в категория " Съхранение на традициите "- Димитър Димитров. За " Отличен сътрудник на Община Благоевград " премиите бяха за СИБАНК и Виваком. За извънреден принос в категория "Пример за професионализъм и гражданска ангажираност " беше отличен подп. Пламен Пацов, посмъртно. В същата категорич награди получиха ст. инсп. Валентин Палов и за старши комисар и гл.инсп. Красимир Кацаров.
По мотив 101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония кметът доктор Камбитов учреди специфична стипендия " 5 октомври " за надарени деца с изявени способности. Той връчи премиите на носителите на стипендията " 5 октомври " 2017- 2018 година в категория " Наука ", " Изкуство " и " Спорт ".
Учредените стипендии са част от цялостната политика на община Благоевград за поощряване развиването на деца с способности, като стадий от процеса за непрестанно образование, образование и развиване.
На тържествената сесия бяха връчени и плакети " Почетен жител " на Инж. Захари Донев и Мая Нешкова. Плакетът на арх. Александър Баров, който бе почетен със званието, посмъртно.
По мотив празника на града кметът Камбитов бе поздравен от президентът на Република България ген. Румен Радев, министър- ръководителят Бойко Борисов, ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев, Почетният консул на Република Казахстан в Република България Митко Солаков, от Боил Банов - Министър на културата, Ивайло Московски - министър на превоза и осведомителните технологии, еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Новаков.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР