С тържествен концерт ще бъдат отбелязани 100 години от рождението

...
С тържествен концерт ще бъдат отбелязани 100 години от рождението
Коментари Харесай

Лиляна Бочева и златната епоха на Бодра смяна

С церемониален концерт ще бъдат маркирани 100 години от рождението на дългогодишната ръководителка и диригентка на световноизвестния хор " Бодра промяна " Лиляна Бочева, оповестяват от емблематичната столична хорова школа. Събитието, проведено от Националния замък на децата и някогашни хористи на " Бодра промяна ", е на 13 април от 16 ч. в камерна зала " България ". Обичани песни в осъществяване на актуалните хористи на " Бодра промяна " ще зарадват публиката, а в последната част на концерта с осъществявания ще се включат и някогашни бодросменци.
Между обособените елементи ще бъде показана книга, отдадена на Лиляна Бочева, издадена по самодейност и със средства на някогашни хористи на " Бодра промяна ". В сборника " Лиляна Бочева. Златната ера на " Бодра промяна " са поместени мнения от изтъкнати музиканти-професионалисти - фенове на изкуството на Бочева от целия свят. Български диригенти, композитори и откриватели проучват нейния креативен път, посипан с доста тествания, само че и с ненадминати до през днешния ден художествени достижения. Бивши хористи споделят с благодарност най-съкровени мемоари, занимателни случки и трагикомични обстановки, запаметяващи се уроци за музиката и живота. В галерията със фотоси са запечатани паметни моменти от епохата на Лиляна Бочева.
Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 година в Горна Оряховица. Тя е измежду най-значимите български международно приети хорови диригенти, последовател на делото на своя татко Бончо Бочев - учредител на детското школувано пеене у нас. През годините Лиляна Бочева работи в основания от него хор " Бодра промяна " като пианист-акомпанятор, корепетитор, диригент, уредник. Предана, жертвоготовна и несломима, тя освен наследява хоровата школа, а основава напълно нов стадий в нейното развиване. Под нейно управление " Бодра промяна " печели първи награди на най-престижните интернационалните музикални конгреси, реализира турнета в разнообразни страни и континенти, както и голям брой записи. В своя обединен, чудесно проведен и процъфтяващ колектив Лиляна Бочева учи на музика и възпитава няколко генерации артисти. Те я разказват като строга и изискваща, само че в същото време всеотдайна и грижовна. Единодушно дефинират като " златна " епохата на нейното управление, " златно " е детството на нейните ученици, " златна " е дирята й в хорово-певческото изкуство, " златно " е наследството от музика, което ни завещава.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР