С Рибния буквар се сдоби Градска библиотека Паисий Хилендарски в

...
С Рибния буквар се сдоби Градска библиотека Паисий Хилендарски в
Коментари Харесай

Асеновградчани вече могат да четат Рибния буквар свободно в библиотеката

С Рибния буквар се снабди Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград. Творбата ще е със свободен достъп за разглеждане от читатели. Рибният буквар ще бъде показван и по време на изложбени експозиции в града по разнообразни мотиви. Произведението ще бъде представяно на жителите и при мероприятия, като всеобщо четене и други, каквото бе първата " Читалня навън " в Асеновград.
Участници в събитието бяха възпитаници от ПГ „ Цар Иван Асен II ” в града. Те прочетоха определени фрагменти от Рибния буквар и се срещнаха с нравоученията от предишното, които се оказват годни и до през днешния ден. " Когато изперво видях по другите места, че децата начеват да четат на книги, написани по техния си език, познах какъв брой зле костват по нас учителите и какъв брой на вятъра муки теглят горките деца.... Защо, като преминат младостта си в школата със толкози боязън и треперение, излазят и не знаят барем името си да пишат, нито да си считат. И с толкоз ще бъдат признати за студенти. "
Тези няколко реда потвърждават, че колкото и да са се трансформирали българското обучение и език до наши дни, проблемите в системата остават съвсем същите, нерешени и до през днешния ден. Самото издание е доста атрактивно и първокласно. Интересното в него е, че на едната страница е фототипно показана страница от Рибния буквар, а на идната е изработен текст с потреблението на днешния актуален правопис, само че звучащ архаично. Така, както е звучало във Възраждането.
" За нас беше доста вълнуващо, тъй като с помощта на учениците, които обществено прочетоха елементи от творбата, се пренесохме обратно във времето и бяхме по-близо до първите български будители ", сподели за Actualno.com шефът на Градската библиотека - Милена Марковска. Тя изясни, че най-ценното за учениците от извършеното мероприятие е било тъкмо това, че подрастващите са получили опцията да четат на един остарял език и да създадат съпоставяне с сегашния му тип.

Това е бил един от първите европейски всемирски учебници. А самото показване на знанието в него е доста по-различно от в този момент. Това приказва какъв брой доста се е трансформирало образованието и в това време, въпреки светът да се променя непрекъснато, проблемите, пред които сме сложени в просветителната система в този момент, наподобяват тогавашните.
Представянето на юбилейното издание на Рибния буквар в Асеновград се организира във връзка " Паисиеви дни " в града. Те се провеждат през последните години в града, защото се допуска, че Паисий Хилендарски е умрял в квартал " Амбелино ", тогавашна Станимака, през 1773 година Тази година се навършват 195 година от написването на Рибния буквар и 220 година от рождението на създателя му. Представено бе и изданието „ 250 година История славянобългарска ”.
И двете книги са формирани от сканирани копия на оригиналите и приспособена част на актуален български език. Произведенията бяха презентирани от писателя Димитър Томов. Представянето мина под надпис " Словото на първите будители ". По време на срещата специфичният посетител описа за какво българската история е толкоз значима и за какво се преиздава това произведение. Той акцентира, че всеки един българин би трябвало да го има в своята домашна библиотека, да го предава на поколенията и дружно да четат, с цел да не не помнят .
" Това е и посланието от извършеното мероприятие в Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград, а точно - в никакъв случай не би трябвало да забравяме историята си и това, което са създали хората преди нас и с цел да не забравяме, би трябвало дано да четем повече ", показа Марковска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР