Най-големият круизен кораб в света се готви да отплава, докато засегнатата от COVID индустрия се възстановява

...
С резервациите за круизи, които се възраждат след пандемията от
Коментари Харесай

С резервациите за круизи, които се възраждат след пандемията от COVID-19, луксозните лайнери останаха на сухо, финландска корабостроителница нанася последните щрихи върху това, което ще бъде най-големият круизен кораб в света.

Новият луксозен кораб Icon of the Seas на Royal Caribbean е пред завършване в корабостроителницата Турку на югозападното крайбрежие на Финландия, като първото му плаване е планирано за януари 2024 г.

„Този ​​кораб към днешна дата, доколкото ни е известно, е най-големият круизен кораб в света“, каза Тим Майер, главен изпълнителен директор на корабостроителя Meyer Turku, натоварен с конструкцията.

Докато някои нарекоха колосалната структура „чудовищно“, позовавайки се на огромния й отпечатък върху климата, други са възхитени от усъвършенстваното инженерство, интегрирано в тази плаваща ваканционна дестинация, и се тълпят да купуват билети.

Наподобяващ село повече от кораб, огромният плавателен съд може да се похвали с цветни водни паркове, повече от 20 палуби и може да превозва близо 10 000 души.

Отличителна черта на новия кораб, който започна да се строи през 2021 г. и влезе в морски изпитания през юни, е гигантски стъклен купол, който покрива част от предната му част.

Пандемията нанесе тежък удар на индустрията, повдигайки въпроси дали тя някога ще се възстанови.

Круизните компании вече виждат клиенти, които се връщат.

Международната асоциация на круизните линии прогнозира, че обемът на пътниците ще надмине нивата отпреди пандемията с 31,5 милиона пътници през 2023 г.

„След като ограниченията отпаднаха и ситуацията се облекчи, виждаме, че пазарът се завръща много силен“, каза Майер.

По-голямото е по-добро?

С бруто тонаж от 250 800 – пет пъти по-голям от размера на Титаник – Icon of the Seas ще грабне титлата на най-големия круизен кораб в света от настоящия флагман на Royal Caribbean, Wonder of the Seas.

Meyer Turku също има още два кораба с подобни размери от клас Icon в своите книги за поръчки.

„През последното десетилетие видяхме, че круизните кораби стават по-големи,“ каза Алексис Папатанасис, професор по управление на круизи в Университета за приложни науки в Бремерхафен.

Папатанасис отбеляза, че „има очевидни икономически ползи“ от мегаразмерните кораби, намалявайки разходите за отделни пътници.

Със своите седем басейна, парк, водни пързалки, търговски алеи, ледена пързалка и „повече места от всеки друг кораб“, по-големите плавателни съдове като Icon of the Seas също предлагат повече възможности за харчене на пари на борда.

>

Това „от своя страна позволява на круизните компании да бъдат по-печеливши“, добави той.

Допълнителният доход се приветства от круизните линии – за да оцелеят при блокиране на COVID, круизните компании „трябваше да вземат много кредити“, сега трябва да изплащат.

„Ще бъде време на предизвикателство с финансови ограничения за круизните компании“, каза Папатанасис, добавяйки, че очаква цените на билетите да се повишат.

Въпреки че „тенденцията към увеличаване на размера на кораба няма да спре“, Папатанасис вярва, че „със сигурност ще се забави“.

Причината зад това не е инженерството, а по-скоро финансовото уравнение.

„Колкото по-големи са корабите, толкова по-високи са инвестиционните разходи и необходимото технологично ноу-хау. А технологичното ноу-хау не е евтино“, обясни Папатанасис.

По подобен начин по-големите кораби идват със свои собствени уникални предизвикателства, като например пренаселеността на пристанището, отбеляза той.

С нарастването на броя на пътниците популярни круизни дестинации като скромния арктически град Лонгийрбиен в норвежкия архипелаг Свалбард, например, изразиха загриженост относно липсата на инфраструктура за настаняване на толкова големи тълпи.

Освен това, тъй като круизните компании се стремят да увеличат капацитета на пътниците, те също така намаляват съотношението екипаж към пътници, което може да създаде предизвикателства в случай на неочаквани събития.

„Що се отнася до инциденти или кризи на борда, при по-големи кораби е много по-голямо предизвикателство да се погрижим за евакуацията“, обясни Папатанасис.

От гледна точка на климата някои твърдят, че един голям кораб е по-енергийно ефективен от няколко малки.

Но други не са съгласни.

„Ако следвахме тази логика, щяхме да строим по-големи круизни кораби, но по-малко от тях“, каза Констанс Дайкстра, активист в кампанията за корабоплаването в неправителствената организация Transport & Environment (T&E).

„Но това не се случва. Свидетели сме на все повече плавателни съдове, които са по-големи от всякога.“

И докато съвременните кораби предприемат стъпки за смекчаване на емисиите с помощта на технологии – Icon of the Seas ще работи с втечнен природен газ (LNG) – еколозите не са убедени.

Често приветстван като мост към по-неутрални по отношение на климата варианти, LNG има по-ниски емисии от традиционните корабни горива, но T&E изрази загриженост относно потенциални течове на метан.

„ВПГ наистина има драматични последици за климата, защото изпуска метан“, каза Дийкстра.

Типичен компонент на LNG, метанът е мощен парников газ, който може да има много по-лошо въздействие върху климата от въглеродния диоксид.

„Проблемът е, че когато използвате LNG като корабно гориво, вие насърчавате развитието на газовата индустрия.“

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР