С решението си ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд.

...
С решението си ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд.
Коментари Харесай

ВКС потвърди присъдите по делото за убийството на Михаил Стоянов ...

С решението си Върховен касационен съд удостовери решението на Софийския апелативен съд. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

 

Настоящото произвеждане бе формирано, откакто с решение по к.н.д. № 223/2023 година на Върховен касационен съд, инициирано по искане на основния прокурор въз основа на решението на Европейския съд по правата на индивида по делото " Стоянова с/у България ", бе анулирано влязлото в действие решение по к.н.д. № 1258/2017 година на Върховен касационен съд и е обновено наказателното произвеждане против Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов през 2008 година

 

На предходната инстанция двамата обвинени също бяха приети за отговорни за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Тогава Александър Георгиев получи присъда " отнемане от независимост " за 13 години, а на Радослав Кирчев - 4 години и 10 месеца.

 

Върховен касационен съд отбелязва, че жестокото ликвидиране е осъществено по хомофобски подбуди. Установено е въз основа на обстоятелствата, че подсъдимите дружно с други лица неведнъж са се събирали в Борисовата градина, с цел да атакуват и нанасят побой на непознати, които те оприличавали на хомосексуалисти. Така е станало и на процесната вечер с тази разлика, че подсъдимите освен пребили невъзмутимо потърпевшия, само че и предизвикали гибелта му по изключително непосилен за него метод.

 

Върховните съдии считат, че изпълнявайки условията да отмери законосъобразно и заслужено наказването, САС вярно не е придал изключителна тежест и значителност на периода на наказателното произвеждане и е изразил противоречие с интерпретирането му от първоинстанционния съд като извънредно смекчаващо отговорността събитие.

 

Касационната инстанция приема, че апелативният съд е извършил условията за законосъобразно и заслужено установяване на наказването и на двамата подсъдими и няма съображение за интервенция - било, проявявайки по-голяма благосклонност, било с връщане на делото на въззивната инстанция за утежняване ситуацията на подсъдимите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР