С решение след заседание на ЦИК е прието, че кандидат-депутатът

...
С решение след заседание на ЦИК е прието, че кандидат-депутатът
Коментари Харесай

ГЕРБ атакува Кирил Петков за агитация, ЦИК го порица

С решение след съвещание на ЦИК е признато, че кандидат-депутатът Кирил Петков е направил апел за поддръжка с посочени номера в бюлетината на партиите и претендентите, за които е дал своя вот. Това заяви представителят на ЦИК Росица Матева. " Ще прикани политиците да се въздържат да споделят вота си ", добави Цветозар Томов по отношение на проблема.

Тази заран съпредседателят на " Продължаваме промяната " смъкна тайната на вота си и разкри за кого е дал своя вот. На излизане от изборната секция в 133-о СУ " А. С. Пушкин " в София той направи къс коментар пред чакащите го публицисти. " Гласувах, с цел да продължим смяната. Гласувах за моя президент Румен Радев. Цифрите за мен са 6 е 25 ", съобщи Кирил Петков.

Попитан дали знае, че думите му могат да се одобряват за пропаганда, той отговори: " Не считам, че това е предизборна пропаганда, тъй като аз споделих за кого съм дал своя вот, само че не приканих никого да гласоподава за същия човек ".

Ваднага по-късно обединението ГЕРБ-СДС в София е подала тъжба за жестоко нарушение на възбраната за пропаганда в изборния ден от страна на Кирил Петков. Според някогашните ръководещи в нарушаване на закона той е направил очевидна пропаганда в свое изказване пред медиите в изборния ден. " Целта на възбраната за пропаганда е да се даде опция на гласоподавателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да образуват свободно волята си по въпроса кой политически индивид да поддържат. Явно е, че тази цел не може да бъде реализирана с отправянето на директна пропаганда за посочените от него претендент и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия и така нататък следва да се възприема за " предизборна пропаганда ", се споделя в жалбата.

В съответния случай нарушаването се състояло в опита гласоподавателите да бъдат призовани да гласоподават за съответен участник в изборния развой. По този метод се агитирало в интерес на съответни участници в изборите. Нарушението е осъществено посредством изказване пред медиите, като по този метод се нарушавал директно закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР