С решение на служебното правителство се обособява държавна индустриална зона

...
С решение на служебното правителство се обособява държавна индустриална зона
Коментари Харесай

България открива огромна индустриална зона за автомобилния сектор край София

С решение на служебното държавно управление се обособява държавна индустриална зона " Доброславци ", заяви през днешния ден служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев на брифинг в Министерски съвет. Зоната ще се простира на повърхност от над 250 хектара.

 

Тази зона ще бъде профилирана най-много за автомобилостроенето и обвързваните с него сегменти. Според Пулев там ще има планове " от 1 милиарда до 3 милиарда евро ".

 

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов добави, че тази индустриална зона ще даде нов подтик на автомобилния бранш. Той смята, че по този метод България ще покаже по-активна позиция.

 

Правителството направи една преломна крачка, която ще ни разреши да създадем предпоставките най-сетне в България да притеглим основен стратегически интернационален вложител. Ще създадем тази почва, с цел да може България да има огромно произвеждане в размер на 1-2 милиарда евро. Днес с решение на Министерски съвет обособихме първата по рода си държавна индустриална зона „ Доброславци “. Зоната ще се намира на 15 км. от София, което ще обезпечи и доста работни места. Ще стъпим на най-хубавите международни практики. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на брифинг, съобщи Novini.bg.

По думите му зоната ще дава отговор на потребността на хората. " Залагаме на качествена инфраструктура - ще има зелени площи, велоалеи, ще има зарядни колонки за коли. Това е един от най-бързо растящите сегменти в страната. В момента той способства за 11% от Брутният вътрешен продукт на страната ", изясни министърът.

Бюджетът на процедурата е 212 млн. лева, като минималният размер на безвъзмездната помощ за план е 1 млн. лева По мярката ще могат да аплайват оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, взаимни и частни, новосъздадени или в напреднал стадий на развиване по четири посоки – довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, здания за научно-изследователска активност и създаване на екоинфраструктура като да вземем за пример зарядни станции за електрически автомобили.

„ Няма да спрем до тук. Предвидили сме още две индустриални зони. Те са част от огромната тактика за икономическо развиване на страната “, посочи той.

Той изясни и за какво до в този момент България не е съумяла да се пребори за основен стратегически вложител в сегмент „ Производство “. " До този миг страната не беше основала предпоставки за привличането на сходен жанр вложители, тъй като нямаме качествени местоположения, качествени терени, нямаме качествена инфраструктура. Липсвала ни е една самодейна позиция, до момента страната е реагирала реактивно “, сподели още Пулев.

„ Създаваме предпоставките да успеем да притеглим основен вложител от висок диаметър. Най-важното е, че създадохме всичко условия това да се случи в най-кратък интервал от време. Мога да споделя, че през последните месеци сме в разговор с доста предпочитани вложители. Говорим за такива от Европа и Азия. Те ще трансформират лицето на страната и ще основат хиляди работни места. Заложили сме всички предпоставки да създадем още две такива зони в Южна и Северна България. Това е част от дълготрайна тактика ", акцентира Пулев.

" Автомобилната промишленост го заслужава. Спрели сме се тази зона да бъде ръководена от дъщерно сдружение на Националната компания “Индустриални зони " на база на опита. С това решение отговаряме на покачвания капиталов интерес на компании от Азия и Европа. България демонстрира самодейна позиция и няма да бъде заобикаляна от огромните вложители ", посочи министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Министър Пулев добави, че страната е съумяла да приватизира тази локация, която в предишното е била употребена за летище на военните. Той сподели, че през годините терена е бил обект на сериозен интерес от голям брой вложители. Според него индустриалната зона ще се трансформира в основна за страната, тъй като е близо до София и основава условия за работна ръка.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР