С решение на Общинския съвет в Пловдив работата по проекта

...
С решение на Общинския съвет в Пловдив работата по проекта
Коментари Харесай

Пловдив окончателно се раздели с пробива под Водната палата за 7.7 млн. лв.

С решение на Общинския съвет в Пловдив работата по плана беше прекратена. Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат разпределени средствата от заема от фонда за устойчиви градове, които би трябвало да се усвоят до края на 2023 година От компанията зпълнител няма да търсят неустойки, а единствено възнаграждение за осъществените действия.
Когато през октомври кметът на Пловдив Здравко Димитров спря осъществяването на пробива под Водната палата единствено 20 дни след тържествената, с цел да го препроектира, самият той призна, че има нещо сбъркано в този план. Тогава специалисти и жители бяха безапелационни, че планът не просто би трябвало да бъде краткотрайно спрян, а напълно прекратен.

Няколко публични разисквания, замяна на политически реплики и два месеца по-късно това е реалност - на 19 декември работата по плана бе публично прекратена единомислещо от общинските съветници в Пловдив, на които кметът трансферира отговорността да решат ориста на пробива. До решението се стигна след близо 3-часови диспути в залата на общинския съвет в града и в наличието и на жители, които желаеха оставката на кмета Здравко Димитров (който не се появи).

Проектът за пробив под Водната палата беше проблематичен на доста равнища.
Реклама
Първо, социална поръчка беше пусната на инженеринг, с което общината трансферира на - способ, който нормално се избира, когато възложителят няма точна концепция по какъв начин да се извърши планът и желае от изпълнителя да предложи.

Второ,, а след общественото им проявление (едва със старта на проекта) стана ясно, че с пробива в действителност ще се сътвори нова градска автомагистрала без велоалеи и без комфортно място за пешеходци, а това в допълнение би засилило по този начин или другояче наболелите проблеми с и, привличайки още трафик в сърцето на града.

Не по-малко значим се оказа, несъмнено, фактът че 500 хиляди лева за свършената работа Спирането на плана идваедва откакто към този момент бе направена първата копка и след близо 20 дни работа по него. Това слага няколко въпроса - какъв брой би трябвало да се заплати на компанията реализатор в лицето на " ИСА 2000 " и дължи ли общината наказателна клауза поради контракта, който ще бъде преустановен.

На сесията на 19 декември, когато беше взето решение да се прекрати работата по плана, съветниците отхвърлиха да гласоподават непосредствено да бъдат платени препоръчаните от кмета 600 хиляди лева на изпълнителя и 150 хиляди лева за възобновяване на терена. Вместо това взеха решение, преди да се изплатят парите, да се извърши инспекция от бюджетната комисия към съвета и да се гласоподава ново решение с точните сметки кое, какъв брой и за какво се заплаща.
Реклама
Това би трябвало да се случи преди приемането на общинския бюджет за 2023 година, защото средствата - както за разплащане с " ИСА 2000 ", по този начин и за облагородяване на някогашната строителна площадка, ще дойдат от там.
Кръговото кръстовище, под което трябваше да минава пробива, беше затворено за известно време, което предизвикваше блъсканица в трафика, а след изтеглянето на техниката на изпълнителя остана терена, върху който беше стартирала работата и който има потребност от облагородяване Фотограф: Димитър Марков
От " ИСА 2000 " разясниха за " Капитал ", че досега не са получавали никакви заплащания от страна на общината. По техните изказвания дължими са им малко над 500 хиляди лева (без ДДС) - 380 хиляди лева за правене и координиране на работен план и над 150 хиляди лева за строително-монтажни работи, като в сумите не са включени нужните средства за възобновяване на терена, върху който са работили. " Не имаме намерение да търсим обезщетение или неустойки по отношение на прекратяването на контракта, а само полагащите ни се суми за към този момент осъществени от нас действия и направените разноски по контракта ", безапелационни бяха те в своите отговори до " Капитал ".

Извършените действия включват работен план, образуване на строителна площадка, ведно с готовност на хора, съоръжение и техника, ремонт на улично осветяване, бордюри и настилки при велоалея, изместване на електропроводи, слаботокови проводи, ВиК мрежи и други

За реализирането на плана беше нужно и. Не е ясно дали и по какъв начин те ще бъдат възобновени. Пътят на милионите С краха на плана неколкократно се повдигна и въпросът какво ще се случи със средствата в размер на близо 8 млн.лв., които са обезпечени от Фонда за устойчиви градове по план " Подобряване и рационализация на градската среда в Пловдив ", от който са част и няколко други огромни обекта в града - реконструкцията на улиците " Царевец " и " Хаджи Димитър ", както и другия пробив - " Модър - Царевец ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР