С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР),

...
С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР),
Коментари Харесай

Цената на топлото в София пада с над 26%

С решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), считано от 1.04.2020 година, се дефинират нови пределни цени на топлинната сила на енергийните сдружения в бранш „ Топлоенергетика “, ползващи природен газ като главен енергиен притежател, заяви пресцентърът на КЕВР.

За потребителите в София цената на топлинната сила се понижава с 26,47 %, във Враца – с 22,52%, в Пловдив - с 12,11%, в Плевен - с 15,65%, в Бургас – с 17,30%, във Варна – с 8,27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17,54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16,88%.

Средното понижение на пределните цени на топлинната сила за тези сдружения е в размер на 21,84%.

„ Приехме дефинитивни решения за цените на топлинната сила и цените на електрическата сила, създадена от централи с високоефективно произвеждане на топлинна и електрическа сила и тези цени също са влизащи в действие от 1 април 2020 година. Считано от през днешния ден се дефинират нови пределни цени на топлинната сила на енергийните сдружения в Република България от Сектор „ Топлоенергетика “, които употребяват природния газ като главен енергиен притежател “, разясни той.

„ С решението си КЕВР утвърди от 1 април цените на електрическата енергия, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, които употребяват като главно гориво природен газ като междинното понижение на високоефективната електрическа сила за ези сдружения е в размер на 27,91 %. На същото съвещание КЕВР се произнесе с решение и за цените на електрическата сила от 1 април 2020 година. След осъществен разбор, бе решено цените да не бъдат изменяни и те остават на равнището, което е несъмнено от 1 юли 2019 година. В претекстовете към решението регулаторът показва, че понижението на електрическата сила, създадена по високоефективен смесен метод от сдруженията в Сектор „ Топлоенергетиката “ само може да компенсира разноски в същия размер на Фонда „ Сигурност на енергийната система “ към НЕК по отношение на изкупуване от публичния снабдител на обезпечаваните от ТЕЦ-Марица 2 количества спомагателни на ел. сила, нужна за облекчаване на потребностите на контролирания пазар “, добави ръководителят на КЕВР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР