С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от

...
С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от
Коментари Харесай

ЕК ни размаха пръст, че нямаме план при енергийна криза

С постоянния пакет от решения по отношение на нарушавания от страна на страните членки Европейската комисия подхваща правни дейности против страните членки, които не извършват своите отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз . Европейска комисия изпрати писмо до страната ни, в което се показва къде и какви неточности са позволени.

Решенията по процедури за нарушавания по отношение на България са във връзка с Енергетика и климат, подвижност и превоз, както и цифрова стопанска система.

Европейска комисия изпрати публично уведомително писмо на България за това, че не е показала проект за подготвеност за справяне с опасности в електроенергийния бранш в сходство с Регламента на Европейски Съюз. Регламента се ползва от 25 юни 2019 година, и цели предотвратяването на рецесии в електроснабдяването, подготовката за такива рецесии и ръководството им в дух на взаимност и бистрота сред страните членки при съблюдаване на условията на един конкурентен вътрешен пазар на електрическа енергия.

За тази цел с регламента се постановат редица отговорности на страните членки да оповестяват избрана информация на Комисията. България към момента не е уведомила Европейска комисия за своя проект за справяне с възможна енергийна рецесия.

Комисията изпрати мотивиранo становищe на България за това, че страната ни не e съобщилa своите национални ограничения за транспониране на разпоредбите на Европейски Съюз за публичните поръчки за чисти транспортни средства (Директива (ЕС) 2019/1161). В Директивата за чистите транспортни средства се дефинират национални цели за публичните поръчки за чисти транспортни средства. Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си право до 2 август 2021 година

Европейска комисия изпрати и още едно мотивиранo становищe на България, искайки да бъде дават информация по отношение на транспонирането на разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на отворените данни и повторното потребление на информацията от публичния бранш (Директива (ЕС) 2019/1024, известна като Директивата за отворените данни) в националното законодателство.

Десет страни членки, измежду които е и България, не са съобщили за своите национални ограничения, макар изпратените им уведомителни писма през предходната година . Крайният период за това изтече на 17.07.2021 година
 Официално: Лидерите на Европейски Съюз се договориха взаимно да купуват природен газ
Официално: Лидерите на Европейски Съюз се договориха взаимно да купуват природен газ

До месец май Европейска комисия да предложи ограничения за енергийните разходи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР