С разпространението на 5G мрежата в света растат и опасенията

...
С разпространението на 5G мрежата в света растат и опасенията
Коментари Харесай

Какво е 5G и как влияе на организма?

 С разпространяването на 5G мрежата в света порастват и опасенията на хората по отношение на резултата, който технологията оказва върху хората и околната среда.

Какво е 5G?

5G мрежите се популяризират като обещаващи експоненциален скок в количеството и скоростта на безжичните данни, позволяващи прогрес при самоуправляващите се транспортни средства, виртуалната действителност, обвързваното здраве (социално-технически модел за ръководство и доставка на здравни грижи посредством потребление на технология за отдалечено даване на здравни услуги – бел. ред.) и други, защото датчиците и сървърите откриват контакт мигновено.

За да реализира тази скорост, 5G употребява по-високи честоти от тези на в този момент съществуващите мрежи. Компромисът с по-високите честоти е дистанцията, което сигналът може да измине. Сигналът не пътува толкоз надалеч и може елементарно да бъде блокиран от здания. Това значи, че ще са нужни повече антени за връзка по телефона.

Това дава мотив за угриженост на хора, на които им пречеха и гигантските антени, сложени на върха на кули и здания.

5G мрежата ще употребява доста по-малки антени, сложени по-близо до хората, да вземем за пример върху уличните лампи, което ще ги излага евентуално на по-голямо количество радиовълни.

Какво е въздействието на радиовълните върху здравето?

Мобилните телефони не са единствените уреди, които излъчват радиовълни. Телевизори, радиостанции, Wi-Fi също са източници на такова излъчване.

Световната здравна организация демонстрира угриженост по отношение на излагането на такова излъчване, само че акцентира, че към днешна дата и след доста извършени проучвания не е открито неподходящо влияние върху здравето вследствие въздействието на безжичните технологии.

От там признават, че са направени единствено няколко изследвания по отношение на честотите, които би трябвало да се употребяват от 5G.

Все още има опасения, че дълготрайната приложимост на мобилни телефони покрай главата може да усили риска от рак, заради което през 2011 година СЗО предлага да се употребява хендс фри.

Има опасения, че мобилните телефони, таблетите и обвързваните играчки могат да се отразят върху когнитивните качества на децата, като през 2016 година френската организация за сигурност ANSES предложи да бъде лимитирано излагането на подрастващите на тяхното въздействие.

Биологични и здравни резултати

Когато радиовълните попаднат върху тялото, главният им биологичен резултат е, че затоплят тъканта.

" Нивата на радиочестотното лъчение на актуалните технологии водят до нищожно повишаване на температурата в човешкото тяло “, написа СЗО на своя уеб страница.

Ако общото излагане на това излъчване става при съблюдаване на интернационалните правила, от международната организация не чакат да има отрицателни последствия за публичното здраве.

Но съгласно специалиста на ANSES Оливие Меркел, " изследванията демонстрират биологични резултати при някои доста характерни параметри като сън и стрес “.

Трябва обаче да се признае, че има голяма разлика сред биологичния резултат, когато даден организъм реагира на околната среда, и заключението, че той съставлява риск за здравето. Това е разлика, която постоянно се губи в обществения спор.

Определянето на риска за здравето се прави след наблюдаване дали човешкото тяло е способно да се приспособява към кумулативния резултат при излагането на обещано влияние.

Конкретните опасения по отношение на 5G

Липсата на информация за по-високите честоти, които би трябвало да се употребяват при 5G технологиите, значи, че това е област, която изследват френската ANSES и други учени.

Понастоящем 5G мрежите употребяват честоти, близки до тези на Wi-Fi кутиите, само че в последна сметка те са доста по-високи.

И защото честотата се усилва, радиовълните са с по-ниска дарба да обхванат в тялото, като абсорбцията е лимитирана до кожата и очите.

Председателят на ANSES Оливие Меркел сподели, че “това слага разнообразни въпроси във връзка с евентуалния ефектвърху здравето. "

През 2012 година ANSES оцени скенерите на летищата, които употребяват сходни честоти, и откри, че те не съставляват риск за здравето.

Но даже честотите да са близки, потреблението е друго. С разгръщането на 5G мрежите както потребителите, по този начин и тези, които не ги употребяват, евентуално ще бъдат изложени на разнообразни количества радиовълни за друг интервал от време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР