С ръст на БВП от 3% за третото тримесечие на

...
С ръст на БВП от 3% за третото тримесечие на
Коментари Харесай

Euler Hermes: България изостава от Централна и източна Европа. Със забавен темп на развитие е

С растеж на Брутният вътрешен продукт от 3% за третото тримесечие на 2018 година България е една от страните в Централна и Източна Европа със занимателен ритъм на развиване по отношение на предходната година. Това алармира промеждутъчен отчет на интернационалната застрахователна компания Euler Hermes. Според специалистите страната продължава да изостава и от междинния стопански напредък за района, който е 4,3%., оповестява investor.bg

“Данните удостоверяват прогнозата на Euler Hermes за постоянен стопански растеж с леко закъснение у нас. Към момента системата за оценка на риска не дава индикации за най-високо равнище на паника за нито един от секторите в българската стопанска система. Все отново продължаваме да следим с нараснало внимание строителството и превоза. Общият рейтинг на риск на България в системата на Euler Hermes остава неизменен – B2*, което е в междинната зона ”, разяснява Камелия Попова, шеф за България.



 

Отличник в Централна и Източна Европа за интервала е Полша с растеж на Брутният вътрешен продукт от 5,7% по отношение на същия интервал на предходната година. На второ място е Латвия с 5,5%, а третото е за Унгария с 5%.

С по-бавен растеж от България са Литва с 2,7% и Чехия с 2,3% поради понижено произвеждане и експорт при автомобилостроенето. Въпреки известното закъснение на стопански напредък в Румъния, в края на третото тримесечие постигнатото равнище е 4,1%.

“Важно е да фокусираме вниманието на българския бизнес върху комерсиалните връзки с сътрудници от Турция и Румъния, които са основни и за износа, и за вноса. Фискалните турболенции в Турция и индикациите за прегряване в румънската стопанска система покачват риска за сътрудниците от България ”, предизвестява Камелия Попова.

Тя предлага застраховка за кредитния риск, която да обезпечи покупко-продажбите.  „ През 2018 година индикираме растеж на интереса към тази алтернатива освен от огромни, само че и от междинни компании у нас ”, добавя тя.

Според анализаторите поради спомагателни корекции за тримесечието с данните за Естония, Словения и Хърватия, както и поради предстоящо в допълнение закъснение в последното тримесечие, районът на Централна и Източна Европа ще приключи 2018 година със междинен растеж от 4,1%. Това е индикация за леко закъснение на темпа по отношение на 2017 година, когато бе реализиран напредък от 4,7%.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР