С пускането на цялата базирана на архитектурата RDNA 3 линия

...
С пускането на цялата базирана на архитектурата RDNA 3 линия
Коментари Харесай

AMD прекрати производството на GPU за графичните карти от серията Radeon RX 6600

С стартирането на цялата основана на архитектурата RDNA 3 линия от геймърски графични карти Radeon RX 7000, AMD към този момент няма смисъл да пуска някои модели ускорители от предходното потомство. Според китайските източници, AMD е решила да приключи стартирането на графичните карти, основани на GPU Navi 23. Става дума за серията Radeon RX 6600.

Какво настояват източниците по тематиката?

“AMD приключва производството на избрани графични процесори. Към днешна дата доставката на тези чипове за сътрудниците на компанията е прекъсната. По-специално, AMD е завършила с производството на графичните процесори за Radeon RX 6650 XT. Почти всички сътрудници на компанията ще изчерпят запасите от тези видеокарти до края на септември “ — сподели един от китайските закрити софтуерни конгреси.

Защо AMD подхваща тази стъпка?

Ако тази информация е достоверна, то това е разумна стъпка от страна на AMD. Компанията има в асортимента си по-съвременния графичен процесор Navi 33, въз основата на който всеобщо се създава моделът Radeon RX 7600. Важно е въпреки всичко да се знае, че публично удостоверение от самата AMD за прекъсването на производството на Navi 23 към момента липсва.

От какво е формиран GPU Navi 23, който се стопира от произвеждане, и в кои карти ще го откриете?

Чипът Navi 23, основан на архитектурата RDNA 2, се състои от 11 милиарда транзистора. Той съдържа 2048 поточни процесора, 32 MB Infinity Cache и поддържа 128-битова шина на паметта. Този графичен процесор се употребява в графичните карти Radeon RX 6600, RX 6600 XT и RX 6650 XT.

С какво новото потомство Navi 33 се отличава от предшественика?

Новият Navi 33, който е основан на архитектурата RNDA 3, съдържа 13,3 милиарда транзистора. Чипът получи 2048 поточни процесора и е по-бърз от предшественика си. Същевременно, той има по-малка повърхност на матрицата (204 mm2 против 237 mm2 за Navi 23) и се основава на по-модерния 6nm софтуерен развой TSMC N6 (Navi 23 употребява технологията TSMC N7).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР