С протест ще започне новото дело за инцидента в пазарджишкото

...
С протест ще започне новото дело за инцидента в пазарджишкото
Коментари Харесай

С протест започва новото дело за катастрофата с убито от полицай дете

С митинг ще стартира новото дело за случая в пазарджишкото село Братаница, при който служител на реда със служебна кола на Министерство на вътрешните работи удари смъртоносно 7-годишно момиченце на пешеходна пътека. След като Апелативният съд в Пловдив анулира присъдата и върна делото за ново разглеждане от различен състав на Окръжния съд, през днешния ден от 14:00 часа е планувано разпоредително съвещание. 30 минути по-рано близки на починалата Моника ще повдигнат за следващ път претенции за обективна присъда.

Катастрофата стана на 19 юли 2021 година. Тогавашният чиновник на ГДБОП Владимир Панайотов прекосявал със длъжностен автомобил по основната улица на село Братаница. Според обвиняването се е движел с над 73 км в час, а преди пешеходна пътека в центъра е изпреварил спрелите да дадат преимущество на пресичащи деца коли и е блъснал едното от тях, което по-късно е умряло.

Присъдата на Панайотов бе анулирана от апелативните магистрати в Пловдив в средата на август при второто гледане на проблема, откакто той бе върнат от Върховния касационен съд за ново разглеждане от различен състав на Апелативния съд. Първият беше изменил присъдата на Панайотов, като беше понижил наказването му от 4 години и 8 месеца дейно отнемане от независимост на 3 години условно с 4 годишен изпитателен период, а лишаването от право да ръководи автомобил - от 6 на 4 години.

Вторият състав обаче откри редица процесуални пропуски и нарушавания, в това число и в обвинителния акт на прокуратурата. Сред тях са изчезнали обстоятелства за посоката на придвижване на автомобила и децата, както и ясно декларирана теза на държавното обвиняване къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Освен това подсъдимият е предаден на съд за нарушаване на член 119 от Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата. Този текст регламентира придвижване по автомагистрала, само че в обвинителния акт няма изложени сходни обстоятелства, което води до несъгласие сред неговата обстоятелствена и заключителна част - сочи се още в претекстовете за връщане на делото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР