С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна

...
С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна
Коментари Харесай

Ананиев: Електронна система ще следи пътя на лекарствата у нас

С смяна в Закона за медикаментите ще бъде основана осведомителна система за пътя на медикаментите от влизането им у нас, през търговците на едро и дребно до пациентите или до вероятно изнасяне в чужбина. Това разгласи здравният министър Кирил Ананиев. По думите му мярката ще е против противозаконния реекспорт на лекарства.

„ Проверката, която направихме с прокуратурата и Министерство на вътрешните работи сподели, че (в разследваната схема) вземат участие и медицински лица – в лечебни заведения, в болнични аптеки. Задържат се медикаменти, които са нужни за пациентите и при нова доставка потеглят зад граница”, описа министърът пред bTV. По думите му препоръчаната от Министерство на здравеопазването система ще регистрира какви количества влизат, какъв брой са реимбурсирани от НЗОК и какъв брой излизат от България, като при експорт, обвързван с дефицит от районен или народен мащаб, ще се намесват контролните органи.

Към момента единствено от една акция против такава скица за открити 80 млн. лева загуби за страната, а проверяваните сходни нелоялни практики са няколко, означи Ананиев. По думите му новите текстове ще разпишат ясни правила и отговорности за всички участници.

Министърът се ангажира, че с новия си бюджет НЗОК няма да обръща тил на нито един пациент – макар обвиняванията на президента поради мораториума за нови истински медикаменти. „ 32 молекули са препоръчани за идната година, за 29 има най-хубавите медикаменти, които се ползват в Европа (…) Само за 3 молекули няма, те са за доста редки заболявания, само че за тях ще намерим решение през бюджета на МЗ”, акцентира Ананиев.

По думите му мораториумът е икономисал минимум 40 млн. лева на касата и наложеното от президента несъгласие „ никаква доказателствена сила”.

По тематиката със положението на държавните и общински лечебни заведения Ананиев сподели, че на 20 декември ще е подготвена инспекцията на над 200 контракта на над 30 лечебни заведения в 28 области и при открито ощетяване ще се търси отговорност. По думите му за мораториум за нови частни лечебни заведения не може да се приказва, само че с националната здравна карта НЗОК ще взема решение с кого да подписва контракт и с кого – не.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР