С промяна в закона депутатите закърпиха висящото положение на хората

...
С промяна в закона депутатите закърпиха висящото положение на хората
Коментари Харесай

Депутатите закърпиха законодателно казуса с добавките на хората с увреждания

С смяна в закона депутатите закърпиха висящото състояние на хората с увреждания, които бяха застрашени да спрат да получават интеграционни добавки за транспортни, осведомителни и телекомуникационни услуги. Днес текстовете бяха утвърдени на първо четене, а срокът за оферти по текстовете е единствено три дни.

Спешното гласоподаване на изменението се наложи, откакто предишния месец Върховният административен съд анулира текстове от Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания. В правилника размерът на добавките беше закрепен като % от обезпечения най-малък приход, вместо сумите да се дефинират самостоятелно съгласно потребностите на съответния човек, както е в закона.

Депутатите трансферираха анулираните текстове от правилника в закона и по този начин изплащането на добавките ще продължи по същия метод, както до момента.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия разкритикува ръководещите, че трансформират нормативната уредба на парче на фона на митингите на родители на деца с увреждания. " Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решение на казуса им, а преодоляване на напрежението ", сподели той и настоя през идната бюджетна година размерът на надбавката да бъде повишен.

Междувременно Българска социалистическа партия излезе с самодейност за нарастване и на надбавката за нощен труд, която е 25 ст. и не е променяна нормативно от 2007 година По време на парламентарния надзор министърът на труда и обществената политика Бисер Петков увери, че въпросът с приходите е във фокуса на обществените сътрудници, само че добави, че там, където има групово трудово договаряне, е избрана приблизително три пъти по-висока сума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР