С промени в Наредбата за ползване на отпуските ще бъде

...
С промени в Наредбата за ползване на отпуските ще бъде
Коментари Харесай

Големи промени при ползването на майчинство, ето как ще се случва

С промени в Наредбата за прилагане на отпуските ще бъде регламентиран редът, по който отпускът за бременност и раждане на дете може да бъде трансфериран на някого от родителите на майката или на бащата.

Става дума за законодателната смяна, съгласно която баба или дядо на дете над 6-месечна възраст имат право да употребяват майчинския отпуск, в случай че той им бъде трансфериран.

Социалното министерство ще регламентира реда за прехвърлянето на отпуска за бременност и раждане на дете на един от родителите - на майката или на бащата, написа Pariteni.bg. Баба или дядо на дете над 6-месечна възраст имат право да употребяват отпуска на майката, в случай че той им бъде трансфериран. Това беше регламентирано с промени в Кодекса на труда предходната година, а в този момент се урежда и механизмът с оповестени за разискване промени в Наредбата за прилагане на отпуските. 

Преди измененията в Кодекса на труда майка можеше да трансферира отпуска на баби и дядовци само в случай че бащата на детето е умрял или е незнаен. От началото на годината тази наредба към този момент не работи. 

Сега, с цел да се уреди използването на отпуска от татко, баба или дядо на детето след навършване на неговата шестмесечна възраст, този, който поема отпуска за раждането, подава до работодателя си заявление по пример и копие от акта за раждане.  

Предприятието е длъжно да позволи отпуска от деня, посочен в заявката, а в случай че лицето няма право на отпуска, работодателят е длъжен  да уведоми за това неотложно, като стимулира отхвърли си. 

В заявката за прилагане на отпуска се заявява, че детето не е обещано за осиновяване, не е настанено в детско заведение или в обществена услуга, не се отглежда от лице, включено в стратегия за поддръжка на майчинството, майката не продължава да употребява персонално отпуска си и че трудовото ѝ правно отношение не е прекъснато. 

В плана на промени в Наредбата се предлага и въвеждането на продължен годишен отпуск на чиновниците от обществените услуги - до 36 работни дни, за педагозите и специфичните педагози. Предлага се още 26 дни годишен отпуск да употребяват и главните експерти, които реализират действия по управление и даване на обществени услуги, чиновниците, директно ангажирани с обслужване на потребителите на услугата, както и предложените експерти, които работят по трудов контракт или на ненапълно работно време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР