С професор Иван Илчев се срещаме в кабинета му в

...
С професор Иван Илчев се срещаме в кабинета му в
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Старите вълци ще сгризкат симпатягите Петк...

С професор Иван Илчев се срещаме в кабинета му в Историческия факултет на СУ. Той се намира тъкмо над този на проф. Атанас Герджиков, негов правоприемник като ректор на Алма матер, към този момент претендент за президент. Двете тематики на диалога са ясни - Македония и избори.

Западният свят не ни схваща за Македония, тъй като не направихме никакви старания да му разбираем

Не виждам професор или учен да обикаля като Цветан Цветанов села и паланки


За опростачването на нацията най-голяма виновност имат Бойко Борисов и Слави Трифонов

- Проф. Илчев, да стартираме от срещата за Западните Балкани в Словения. От Европейски Съюз демонстрираха очевиден напън по отношение на България да променим позицията си към Северна Македония?

- Не е от през вчерашния ден този напън. И идва както от всички европейски страни, по този начин и от Съединени американски щати. Натискът не е поради убеждението им, че Северна Македония е права в разногласието. Целта е геостратегическа - да не се допусне различен състезател на Балканите, няма потребност да му споделям името. Тях изобщо не ги интересува разногласието, не го и знаят. Най-малкото тъй като ние от 60 години не вършим нищо по въпроса, с цел да притеглим специалисти, да създадем квалифицирани хора, които са наясно с казуса. Няма какво да пляскаме с ръце и да роним сълзи, че не ни схващат.

- Тепърва да ги ограмотяваме, май е късно?

- Не е, тъй като една страна има по-дълъг живот от едно държавно управление. Предлагам неща от най-малко 15 години, само че никой не ги чува, тъй като политиците гледат единствено в границите на мандата - да ги изберат. А резултат ще пристигна след 10-15 години. Последната значима интернационална конференция за Македония направихме през 2003 година, когато президент беше Първанов. Занемарихме конгресите по българистика, на които до 1989 година идваше целият свят. Нашият факултет направи опит преди няколко години да възвърне традицията. За моя изненада се събраха повече от 500 чужденци. Правителството не обърна внимание. За тези години не мога да изброя какъв брой културни центрове в чужбина затворихме. Не създадохме нови, а македонците бълват лекторати, младежи учат там на македонски, учат техния вид на историята. И разумно ще основат една кохорта от индоктринирани специалисти.

Молех за една дребна сума за докторати за чужденци, които да дойдат и да видят какво е в архивите, а не в розовите показа на македонците. Нищо от това не стана!

- Гърция съумя да си реши казуса със Скопие, въпреки че елементарните гърци още даже не ги изписват, като имаше мачове от Европейското по футбол да вземем за пример?

- О, не беше елементарно, лиши им 28 години. Вижте, стопанската система на Македония върви за Европа през Сърбия и през Гърция за Егейско море. През нас какво да мине! Ние сме в доста по-трудна обстановка. Другото са стандарти, които ще изчезнат постепенно.

На последното съвещание в министерството споделих, че не може да желаеме от тях да трансформират учебници до 2022 година, тъй като е невероятно даже при най-хубаво предпочитание, каквото те и нямат. Предложих тяхното министерство на образованието да пусне едно писмо до учителите, в което им предлага да се придържат към постигнатото единение по някои тематики като Самуил и така нататък Казаха ми, но не, няма да се придържат. Знам, само че най-малко ще се стараят да покажат, че пробват да съблюдават подписаните съглашения.

- Последно по тематиката, от кое място е тази завист към нас, та чак да оскверняват монументи, в това число и на туристите, удавили се в Охридското езеро?

- Никъде другаде не е изграждано по този начин поредно възприятие за принадлежност въз основата на опълчване с друга страна. На Балканите всички имат свои дребни клонинги като във кино лентата „ Близнаци “ с Арнолд Шварценегер и Дани де Вито. При Румъния е Молдавия, Турция - Северен Кипър, Гърция - Кипър, Албания - Косово, Сърбия - Република Сръбска. Единственият дребен близнак, който ненавижда огромния, е Македония.

Аз се майтапя с македонските сътрудници: Разбирам ви ситуацията, 100 години от Македония в България емигрират всички най-интелигентни хора, в този момент би трябвало да работим с тези, които са останали. Там е образуван хайлайф, който е напълно основан и хранен от Белград.

А и за мен този контракт за добросъседство не бе дообмислен, действаше се по-скоро импулсивно.

- Защо?

- Преди това българите бяха не запомнили Македония, ходеха на екскурзия в Скопие, Битоля, возиха се в Охридското езеро, купуваха кръстчета от манастира, пиеха „ жолта “ ракия и ядяха кебапчета. Договорът разпали въглените на национализма отначало - най-много отвъд, тук малко.

Трите кита на самосъзнанието са черква, обучение, войска. Църква в Македония имаме почти от средата на 70-те години на 19. век до Балканската война, и то не в цяла Македония. Армия няма! Образование също има на обикновено равнище, и то в битка с гръцкото и със сръбското.

Второ, Македония е мощно фрагментирана до Балканската война. Населението, което приказва български, е към 53-54 %. В това население влизат екзархистите, които са най-яростни поддръжници на българщината. Но има и патриаршисти, а те припознават гръцката черква. Някои от тях даже се борят в гръцките чети против Вътрешна македонска революционна организация. Има мюсюлмани - торбеши, като нашите помаци.

- Да преминем към сегашната политическа карта - намира ли се България във втората най-тежка политическа рецесия след така наречен демократични промени?

- Липсата на държавно управление не е показателно. Белгия живя две години без кабинет. В Германия се готвят за държавно управление към Нова година, само че работят всички институции. При нас по този начин ли е? Струва ми се, че не. Много от институциите не работят на равнището, на което би трябвало да са.

- Ще разрешат ли изборите тази рецесия?

- Гласовете още повече ще се фрагментират. А дали тези, които влязат в Народното събрание, ще имат мъдростта да сключат съглашение, не мога да кажа. Като виждам, не ми вдъхват доверие. Не са склонни на взаимни отстъпки, а политиката е изкуство на взаимни отстъпки.

- Как гледате на президентските ни избори?

- Там не желая да давам мнение поради сътрудника проф. Герджиков. Не ми е прелестно.

- Вие имали ли сте предложения през годините, в които сте били декан и ректор на СУ?

- О, да! Никога не съм бил притеглен от концепцията да се меся в политиката, може би и поради татко ми. Той беше в политиката. И аз виждах по какъв начин се трансформира един извънредно добър човек. Излиза от политиката и отново става същият добър човек.

- А одобрявате ли присъединяване в политиката на сътрудници от университетските страни?

- Разбира се, Италия преди години беше измъкната от рецесията от човек от университетските среди. Зависи какво се схваща под присъединяване. Питаха ме - за какво интелигенцията не създадете партия. Пари от кое място? Повечето от нас са на заплата. Да получат от някой пари, би трябвало да поемат задължения. Второ, нужна е мрежа от хора в цялата страна. Те не работят „ на ползу роду “. Очакват да има компенсация, в случай че спечелиш. Не виждам професор или учен да обикаля като Цветан Цветанов села и паланки. Академичният човек има място в едно държавно управление със своя опит. Но не и преди този момент.

- Кирил Петков и Асен Василев споделят, че вършат въпросната мрежа без пари, с пожертвувания и персонални средства?

- Аз съм работил с тях като ректор и декан, доста съм удовлетворен. Те направиха много за университета, без да желаят никаква компенсация. Имам положително мнение, макар че през последния месец направиха изявления, които приказват за липса на опит и доверчивост. Страх ме е, че старите политически вълци ще ги изгризкат в един избран миг. И очевидна е поддръжката на американското посолство към тях, а българинът не харесва сходен факт.

- А по какъв начин гледате на партията на Слави Трифонов, който е БГ феномен, въпреки да има сходни феномени и в Италия, и в Украйна, и под дърво и камък?

- Винаги съм казвал, че за опростачването на нацията най-голяма виновност имат Бойко Борисов и Слави Трифонов, само че повече Слави. Борисов е момче от махалата, той няма културата и подготовката. Докато Слави е доста по-интелигентен и културен, само че прави всичкото това опростачване за пари и известност. Съзнателно!

- Оптимист ли сте за България, въпреки всичко работите с младежи, имате наблюдения?

- Всичко в България - и положително, и неприятно, се дължи на тези хора, които останахме да работим тук. Не на тези, които са в чужбина на положителните заплати и дават ум.

Отдавна съм се отказал да приказвам генерално за българския народ. Но помня първата окупация на СУ, когато бях ректор. Тези деца бяха идеалисти. Те мислеха, че вършат положително на България. Аз им споделих, че ще ги употребяват и ще се изкатерят по гърбовете им. Но и в този момент има младежи, които се отдават безплатно на дела. Оптимист съм поради тях.

- Кога ще стартират да остават тези младежи у нас или най-малко да се връщат след обучение в чужбина?

- Типичен образец е синът ми, който учи 4 години информатика в Германия. Накрая се върна и приключи тук, тъй като споделяше, че към този момент не може да ги гледа немците. Хвана се в една от най-големите IT компании, брачната половинка му е офталмолог. Ще ги лапнат като топъл самун в чужбина. Но желаят да пребивавам тук - в България.

Проф. Иван Илчев преподава в Софийския университет, като в два поредни мандата е негов ректор. Лектор в влиятелни американски и японски университети. Един от най-хубавите познавачи на балканската история и като подобен е част от българо-македонската група, която би трябвало да изглади историческите и просветителните несъгласия, поради които не позволяваме Скопие в Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР