С приемането на Северна Македония като пълноправен член в ЕС

...
С приемането на Северна Македония като пълноправен член в ЕС
Коментари Харесай

Позицията на Скопие пред ЕС: Македонският език расте през вековете и се развива -

" С приемането на Северна Македония като пълновръстен член в Европейски Съюз македонският език би трябвало да стане един от формалните езици на Европейски Съюз. "

За това упорстват управляващите в Скопие в едностранната декларация, която ще бъде приложена към протокола от първата политическа междуправителствена конференция за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

В понеделник  (КОРЕПЕР) в Брюксел едностранната декларация на управляващите в София. Позицията на нашата страна е: " Създаването на „ македонски език “ през 1944-1945 година в някогашна Югославия беше акт на вторична кодификация, основаващ се на българския литературен език, в допълнение „ обогатен “ с локални форми, като по този метод се симулира „ натурален “ развой, основан на диалектна форма ". В документа се подчертава, че България " по никакъв метод " не признава " македонския език ".

А в едностранната декларация на управляващите в Скопие е записано, че " по време на договарянията за присъединение до приключването им със сключването на Споразумението за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз и след приемането на страната като пълноправна членка на Европейски Съюз, Северна Македония няма да одобри да разисква друго решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка ".

В едностранната декларация на управляващите в Скопие се твърди, че македонският книжовен език е кодифициран през 1945 година и се основава на диалектите, които са били публикувани на територията на днешна Република Северна Македония, както и че " македонският език се дефинира като славянски език, попадащ в южнославянската група, който през вековете пораства, развива се и се издига до наддиалектен, народен общоприет език на македонския народ ".

" Македонският език е приет от Третата конференция на Организация на обединените нации за стандартизация на географските имена, извършена в Атина през 1977 година Македонският език се преподава в доста катедри по славистика, във факултети и университети в цяла Европа и света. Дългогодишната му говорна и писмена традиция е безспорен факт в лингвистичната просвета. Литературата на македонски език е притежател на интернационалните награди и самопризнания ", написа още в текста.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР