С президента Реджеп Тайип Ердоган през годините успяхме да изградим

...
С президента Реджеп Тайип Ердоган през годините успяхме да изградим
Коментари Харесай

Радев: Турция е най-големият търговски и икономически пртньор на България извън ЕС

С президента Реджеп Тайип Ердоган през годините успяхме да изградим връзки на доверие и другарство, а Турция е най-големият търговски и стопански сътрудник на България отвън Европейския съюз. Това сподели през днешния ден в Анкара президентът Румен Радев, който дойде в турската столица дружно със брачната половинка си Десислава Радева за встъпването в служба на президента Реджеп Тайип Ердоган, който бе избран отново за трети мандат.  

Президентът Радев напомни постигнатото предходната година в енергийното съдействие сред двете страни, когато след срещата му с Ердоган през декември 2022 година в Истанбул страната ни получи достъп до всички турски терминали за полутечен природен газ и газопроводната мрежа на страната за 13 години.  

Ние сме единствената страна, която съумя да реализира такова съглашение с помощта на извънредно положителните ни връзки с Република Турция, в това число персонално с президента Ердоган, сподели българският държавен глава. По думите му това нарежда България като значим фактор за енергийната сигурност на страните от Централна и Източна Европа.  

Българският президент също по този начин подчертава върху значимостта на усилването на транспортната съгласуваност сред България и Турция поради дълбоките промени в световните вериги за доставки, растящия трафик сред двете страни и " нашата осъзната отговорност към нашите европейски сътрудници ".  

Като значими планове в региона на превоза той уточни идното разкриване на разширението на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”, оповестената социална поръчка и идното сключване на меморандум за втора жп линия сред Елхово и Одрин с поддръжката на Европейски Съюз, както и идното създаване на пешеходен мост при Резово.  

По думите му разширението на транспортния потенциал сред България и Турция има голям капацитет, защото поради геополитическата конюнктура Северният маршрут, по който минава трафикът от Китай и Централна Азия към Европа, е блокиран.  

Единственото място за сухопътния превоз е през Турция и България, той пораства експоненциално и ние би трябвало изрично да се възползваме от това, акцентира Радев.  

Българският държавен глава означи и значимостта на съдействието сред България и Турция в региона на миграцията и битката с трафика на хора. Той напомни, че това също е било наранено на срещата сред двамата държавни глави през декември и изрази очакване през новия мандат на Ердоган поетите задължения и дейностите по тях да бъдат засилени.  

Българският президент напомни подетата в България самодейност за основаване на оперативна група за взаимоотношение в битка с незаконната миграция и трафика на хора, защото, по думите му, казусът е интернационален, с финансови и организационни центрове в редица страни, в това число Австрия, Белгия, Нидерландия.  

На днешната гала по встъпване в служба на Ердоган, която към този момент стартира в двореца “Бештепе ”, участват високопоставени представители на 78 страни - 21 държавни глави, 13 министър председатели, представители на парламентарно и министерско ниво, както и представители на интернационалните организации, в това число НАТО и Организацията за ислямско съдействие.  

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дойде в Анкара минути след българската делегация и двамата с президента Радев организираха къс диалог.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР