С препоръка към медийната комисия за обмисляне и внасяне на

...
С препоръка към медийната комисия за обмисляне и внасяне на
Коментари Харесай

Временната комисия: Няма политически натиск в БНР, но трябват законови промени

С рекомендация към медийната комисия за обсъждане и внасяне на законодателни промени в работата на БНР приключи заключението на краткотрайната парламентарна комисия за изследване на обстоятелствата и събитията свързани с спиране излъчването на стратегия " Хоризонт " на БНР, както и изказванията за политически напън върху управлението и публицисти от БНР.

Докладът беше признат от националните визиите с 97 гласа " за ", 48 " срещу " и 0 въздържали се. Срещу него гласоподаваха само от Българска социалистическа партия, като депутатът Антон Кутев изиска основният прокурор да бъде изслушан в Народно събрание по абсурдът от предходната година с националното радио.

В отчета на комисията се установи, че " Хоризонт " е спряна не поради техническа причина както се твърдеше при започване на абсурда, а след категорично взето решение от управлението на националното радио. В заключенията се споделя още, че " има индикации за напън " от страна на някогашния общоприет шеф на медията Светослав Костов над журналистката Силвия Великова, само че те се основават единствено на изказвания от Великова. Комисията отбелязва още, че в радиото има нездравословна работна среда и вътрешни проблеми и липсват обстоятелства за политически напън над управлението на радиото.

Не сте стигнали доста надалеч в заключенията си. Главният прокурор Цацаров доста искрено си е приключил работата и е стигнал доста по-далеч от комисията, сподели Антон Кутев от Българска социалистическа партия по време на дебатите в зала и назова комисията неуспех за българската народна власт.

Между другото Светослав Костов доста лъже. При разказите си, той доста неща не си спомня, благият, сподели още Кутев и изиска поиска да не се прекъсва работата на краткотрайната комисия, а да продължи до момента в който самият прокурор Гешев не донесе разпечатки от телефонните диалози и не показа персонално информацията на прокуратурата по случая.

Искането му обаче не беше подложено на гласоподаване, поради несъгласия с правилника на Народно събрание.

" Превръщате разпечатките в ключа за разрешаването на този проблем ", обърна се Тома Биков от ГЕРБ към левицата и добави: " Разпечатката значи да покажем с кои хора е приказвал генералният шеф. Вероятно те са били 30-40 души. Какво ще стане - всеки от тях споделя своята позиция и вероятно този, който е оказал политически напън ще кажа, че не е правил. Разпечатки могат да се желаят при тежки закононарушения. Комуникацията с господин Гешев не стартира и не приключва с тази комисия. Може да продължи с комисията по медии. Разпечатките нищо няма да покажат, а ще основат единствено нечиста сделка. Те не демонстрират какво се е говорило "

Временната комисия беше основана на 20 септември 2019 година след абсурда с краткотрайното прекъсване на ефира на стратегия " Хоризонт ".

До последното съвещание на 20 февруари тази година в комисията бяха изслушани публицисти на БНР, управлението на радиото, представители на Съвет за електронни медии, както и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР