С премахването на извънредната епидемична обстановка повечето болници в страната

...
С премахването на извънредната епидемична обстановка повечето болници в страната
Коментари Харесай

НЗОК е компенсирала 84 болници заради малко работа през април

С премахването на изключителната епидемиологична конюнктура множеството лечебни заведения в страната възстановяват естествения си темп на работа и към този момент не се постанова Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да им доплаща обезщетения поради понижена активност. Това сочат данните на публичния фонд за изплатените суми през май, които са за регистрираната активност от лечебните заведения през април. Общо 372 лечебни заведения в страната са получили за работата си през април от НЗОК малко над 191 млн. лева

От всички 372 реализатори на болнична здравна помощ три лечебни заведения не са отчели никаква активност и тази наклонност продължава към този момент трети месец. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев е разпоредил на районните каси да прекратят договорите с тези лечебни заведения, както е по закон, излиза наяве от стенограмата от едно от последните съвещания на Надзорния съвет на НЗОК.

По -голямата част от лечебните заведения - 276 на брой - са отчели активност, чиято стойност надвишава 85% от средномесечната активност през 2021 година и на тях НЗОК е платила за действително осъществената и регистрирана работа, без да им доплаща обезщетения, както планува признатата методика за финансиране.

Девет лечебни заведения са отчели по-ниска от базисната стойност от 85%, само че не дават отговор на изискванията по методиката регистрираната активност да е не по-малко от 50% и на тях също е платено за действително свършената работа.

84 лечебни заведения са отчели активност над 50%, само че по-ниска от 85% и НЗОК им е доплатила за това 3 484 986 лева

Управителят на НЗОК проф. Салчев разяснява притеснителната наклонност, че НЗОК продължава да заплаща на някои лечебни заведения за това да не работят. " Основното мен, което ме тормози МБАЛ във Варна - 250 хиляди лева би трябвало да и доплатим, което значи, че тази болница изобщо не работи. Другата болница, която е по-интересна е във Велико Търново, която лекува онкопациенти, би трябвало да и доплатим, тъй като не работи. Казвам ви по-фрапантните. МБАЛ в Кюстендил, МБАЛ в Монтана, на болничното заведение в Перник също би трябвало да се доплати. Аз не виждам тези хора по какъв начин ще платят идващия месец по-високите заплати. Те и в този момент не работят. Трябва да доплатим на общинските лечебни заведения в София и т.н ", показва Салчев.

На съвещанието се разисква и нуждата от засилен надзор в лечебните заведения, изключително във връзка с разкриването на нови действия. Управителят на НЗОК дава образец, че сега цели действия се трансферират от една болница в друга, и въпреки с това да се трансферира и пациентопотокът, на процедура и двете лечебни заведения не престават да усвояват пари от фонда: " Как стават новите действия. От болница Х целия екип онкология се придвижва в болница У. Премества се освен работейки, а с всичките медикаменти. Само че болница Х не се отхвърля от тази активност. На нея ѝ понижава внезапно активността, само че тя не се отхвърля от стойностите си за тази активност. Тя си желае тези стойности, само че дали ще ги извърши, никой не споделя. И се получава, че на тази болница сега би трябвало да и доплатим (по методиката), тъй като не си е изпълнила активността на 85% ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР