С прехода към електрическо задвижване в колите е време да

...
С прехода към електрическо задвижване в колите е време да
Коментари Харесай

Колите са си коли - дори когато са електрически


С прехода към електрическо задвижване в колите е време да преосмислим и техните форми и размери (снимка: CC0 Public Domain)

Електрическите коли са хвалени като значима част от решението за климатичната рецесия – само че дали в действителност са такова? Би било елементарно да се каже, че всичко, което би трябвало да създадем, е да електрифицираме всички тези SUV по пътищата, само че не е толкоз просто.

Транспортът съставлява основна част от по този начин нежеланите нездравословни излъчвания на актуалния метод на живот. На него се приписват, съгласно другите изследвания, сред 25% и 40% от нездравословните газове, които човешката активност отделя в атмосферата.

Въпреки че през последните години сме очевидци на непрекъснато възстановяване на горивната успеваемост, а електрическите автомобили стават все по-популярни, възходът на огромните коли, известни като SUV, на процедура обезсмисля и едното, и другото. Международната организация по енергетика (МАЕ) откри, че сред 2010 година и 2018 година възходящото световно търсене на SUV коли е вторият максимален провинен за увеличението на излъчванията. И електрифицирането им не взема решение казуса.

Нулеви излъчвания под въпрос

Електромобилите постоянно се назовават транспортни средства с „ нулеви излъчвания “, защото не създават излъчвания от ауспуха. Но това не значи, че са екологично чисти. За да се движат, те би трябвало да имат огромни акумулатори. Тези огромни акумулатори изискват огромно количество запаси, добивани от мини по целия свят. А това на собствен ред има обилни последствия за околната среда и хората. Добивът на потребни изкопаеми води до отравяне на водните ресурси, възходящи равнища на рак и белодробни болести и даже включва потребление на детски труд.

Ако желаеме да прегърнем прехода към електрическа подвижност, търсенето на основни минерали за електрическите автомобили ще се усилва още и още. Според АМЕ, до 2040 година ни следва почти 4200% нарастване на търсенето единствено при лития. Батериите за SUV би трябвало да са доста по-големи от тези, нужни за задвижване на дребните леки коли вид седан.

Но по какъв начин ще стане това, като „ джипките “ стават все по-търсени? Jeep Cherokee от 1984 година беше първият, разгласен като SUV, и от този момент насам продажбите на този тип транспортни средства започнаха да се усилват още и още. Компаниите пускат нови модели. Те се възползват от малки врати в законодателството, позволяващи на „ леките камиони “ – категория, която включва „ спортни коли “ – да дават отговор на по-малко строги стандарти за спестовност на гориво спрямо стандартните коли.

Безопасни или… рискови

Производителите на коли имат съществени учредения да желаят обществото да купува този жанр возила: SUV и мини-камионите са по-печеливши от седаните. И колкото по-популярни стават те, толкоз повече имат тласък водачите да ги търсят още и още: на фона на толкоз доста по-големи транспортни средства, движещи се по пътя, хората в по-малките коли се усещат по-малко сигурни. Те желаят да преминат на „ последващо “ равнище поради възприятието на сигурност.
още по темата
В последна сметка продажбите на SUV започнаха да изпреварват тези на седаните. В Съединени американски щати да вземем за пример SUV и мини-камионите ще съставляват 78% от продажбите на нови транспортни средства до 2025 година А запълването на пътищата с толкоз огромни транспортни средства има своите екологични последици.

Надпреварата не стопира. Например, USA Today откри, че от 1999 година насам Chevrolet Tahoe е станал с 45,3 см по-дълъг, до момента в който средноразмерният Toyota RAV4, едно от най-популярните транспортни средства по света, е пораснал с 35 см. Междувременно Consumer Reports пресметна, че междинният пътнически ван е станал с 24% по-тежък, а предният му похлупак е с над 27 сантиметра по-висок спрямо 2000 година

Колкото по-големи стават SUV, толкоз по-тежки са. Това ги прави и по-опасни: при конфликт с пешеходци тези тежки машини водят до доста повече съдбовни произшествия. Вече има статистика, която удостоверява, е три пъти по-вероятно пешеходецът да „ претърпи гибелен излаз “, в случай че бъде ударен от SUV или пикап, в сравнение с от седан – поради високата им тъпи предни форми.

Застрахователният институт за пътна сигурност в Съединени американски щати също откри, че водачите на SUV и пикапи е по-вероятно да блъснат пешеходци, защото видимостта им към пътя е по-ограничена. Академици от Калифорнийския университет в Бъркли откриха, че ударът от по-тежките транспортни средства води до доста по-голяма възможност от гибел.

Е, това е необикновен проблем с електрическите автомобили, защото огромните акумулатори, които се вграждат в тях, ги вършат даже по-тежки от стандартните транспортни средства.

Преосмисляне на посланието

Всичко това значи, че вероятно би трябвало да помислим още над посланието, че електрическите автомобили са избавление за планетата. Не е възможно намаляването на нездравословните излъчвания от ауспуха да идва на такава висока цена – повишен рандеман, увеличени вреди върху природата и още повече жертви на пътя! Нужно е да преосмислим основите на нашата транспортна система и в този момент, когато генералната смяна е на ход, е подобаващ миг да го сторим.

Тенденцията да използваме все по-големи транспортни средства има неприемливи последствия както за пътната сигурност, по този начин и за околната среда. Продължаването му посредством прехода към електрически транспортни средства може да е оневинен, в случай че паралелно с смяната на източника на двигателна сила помислим и за цялостния екологичен отпечатък на транспортните средства и за безвредното им битие на пътя.

Нужно е да помислим по какъв начин колите да станат по-леки, а не по-тежки; по какъв начин да заемат по-малко място в градската ни среда – още към този момент е видно, че в към три четвърти от случаите в един автомобил се вози единствено един човек. Разбира се, локалните управляващи е добре да търсят способи да подтикват придвижването с публичен превоз и да построяват инфраструктура за колоездене в градовете. Но и самите транспортни средства би трябвало да се трансформират генерално.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР