С предложения за промени в закона, депутати от ГЕРБ искат

...
С предложения за промени в закона, депутати от ГЕРБ искат
Коментари Харесай

От ГЕРБ предлагат ограничаване на обжалването на екооценки за големи проекти

С оферти за промени в закона, депутати от ГЕРБ желаят да лимитират обжалването на екологичните оценки за огромни капиталови планове в национално значими обекти каквито са националните паркове като Пирин и Рила.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, някогашният министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов оферират сериозна смяна в Закона за запазване на околната среда, която облекчава и редуцира процедурите по Оценка въздействието на околната среда (ОВОС) на капиталови желание в обекти от национално значение. Поправките са подадени в деловодството на Народното събрание във вторник.

От ГЕРБ оферират дефинитивни да бъдат решенията на съда още на първа инстанция, когато става дума за обжалвани решения на министъра на околната среда за капиталови планове за обекти от национално значение, които са избрани с акт на Министерския съвет.

Друг значителен миг, който депутатите оферират е въвеждането на " изключително правосъдно произвеждане ", чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното складиране. В момента подобен времеви период в закона не е указан.

Ако бъде утвърдени предложенията, това ще форсира строителството в национално значими обекти, само че също може да се пояснява като ограничение на конституционни права на жителите и цивилен организации да апелират капиталови планове. Поправките биха лимитирали опциите на екоорганизации, които употребяват правосъдни процедури, с цел да попречват даден капиталов план.

Обжалвания сега бавят във времето капиталови планове за автомагистрали, национални и естествени паркове. Такива са въпросите с автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, капиталовите планове за ново строителство над " Банско " в Национален парк Пирин. Именно за Пирин неотдавна министърът на екологията Нено Димов съобщи, че няма да се взима отношение за проекта за ръководство на парка, а ще чака решението на съда.

" С цел да се редуцира значително времето за действане и влизане в действие на построяването на обекти с национално значение, и с цел да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване считаме, че не е нужен касационен надзор, " стимулират се вносителите и прецизират, че става дума за обекти от национално значение, които са минали всички съгласувателни процедури.
Според тях това е задоволително гаранция за присъединяване на обществеността, която по думите им ще резервира правото си да показва своето мнение по резултатите от Оценка на въздействието върху околната среда на най-ранен стадий.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР