С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен

...
С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен
Коментари Харесай

София празнува 140 години от Освобождението

С празнично пердашене на камбаните на централните софийски храмове, признателен молебен и литийно шествие в столицата ще бъде маркирана 140-годишнината от навлизането на съветските войски под предводителството на военачалник Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско иго, съобщи БГНЕС.

Благодарственият молебен ще се състои в храм " Света Неделя” от 10:00 ч. Именно там преди 138 години се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко. Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител ще бъде от 10:30ч., а половин час по-късно ще се състои литературно-музикална стратегия и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.

София е освободена преди 140 години без насилия, без пожари, както се е възнамерявало, без изтребване на популацията. Тук бързата реакция на съветските войски, които проникват стремително в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го изоставен, както и волята на жителите, водят до неговото избавление през 1878 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР