С поздравления, молитви, фойерверки и сълзи редица страните от Азиатско-Тихоокеанския

...
С поздравления, молитви, фойерверки и сълзи редица страните от Азиатско-Тихоокеанския
Коментари Харесай

Как на Изток посрещнаха новата 2020 година

С поздравления, молебствия, фойерверки и сълзи редица страните от Азиатско-Тихоокеанския район отпразнуваха настъпването на Нова година, съобщи Асошиейтед прес.

Кирибати - страна, разпростираща се върху 3200 коралови атола - бе измежду първите, влезнали в 2020 година Тя е на предна линия в битката против климатичните промени, застрашена от суша и повишението на морското ниво.

В Самоа посрещнаха Нова година в по-мрачно въодушевление от нормалното, макар че в среднощ небето над столицата Апия бе огряно от фойерверки. Епидемия от морбили в края на тази година лиши живота на 81 индивида, най-вече дребни деца, в островната страна. В страната с население от малко под 200 000 души бяха регистрирани над 5600 случая на болестта.

В Сидни в Австралия над един милион души се събраха по традиция в зоната на пристанището и близките региони, с цел да се насладят на обичайна новогодишна заря и да не помнят за малко за опустошителните пожари, обхванали страната от септември насам. Зарята в Сидни обаче закъсня с 15 минути поради мощния вятър. На доста други места в страната поради пожарите и смога, който те предизвикват, зарята за Нова година бе анулирана.

В огромните градове на Нова Зеландия също настъпването на Нова година бе маркирано със заря. Жителите на островната страна се радват да приключат с една година, белязана от нещастия. На 15 март мъж простреля 51 души в две джамии и рани още десетки хора в Крайстчърч на Южния остров. Този месец пък изригването на вулкан на туристическия остров Уайт лиши живота на минимум 19 души.

В Хонконг, мегаполиса, белязан тази година от огромни продемократични митинги, нямаше обичайната заря, а имаше поредна протестна самодейност - жива верига. За на следващия ден е плануван нов митинг.

В Япония хората се събират в храмовете, с цел да се помолят за триумф през новата година. Тя е първата от новата епоха Рейва, белязала възкачването на престола на император Нарухито.

В Индонезия десетки празнуващи се събраха по улиците на Джакарта макар проливния дъжд в очакване на зарята. Агенцията по вулканология обаче предизвести за вероятно изригване на вулкана Анак Кракатау. Миналата година той изригна тъкмо преди Коледа и провокира цунами, което умъртви над 430 души.

В Южна Корея хиляди хора също извършиха улиците на Сеул, с цел да участват на церемонията по пердашене на остаряла камбана тъкмо в среднощ покрай кметството. Традицията за пердашене в новогодишната нощ на " камбаната на мира " в парк покрай демаркационната линия със Северна Корея бе анулирана поради карантината, въведена поради зараза от африканска чума по свинете.

Празнуването на Нова година стартира и в най-отдалечените региони на Русия, която се разгръща на 11 часови зони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР