С повишаването на температурите и настъпването на лятото, туристи от

...
С повишаването на температурите и настъпването на лятото, туристи от
Коментари Харесай

Сардиния въвежда драконовски мерки за чужденци на най-известните си плажове

С повишението на температурите и настъпването на лятото, туристи от целия свят прииждат за почивка по крайбрежието на Италия.

Но голямата известност на двата най-големи острова - Сицилия и Сардиния, известни с девствените си плажове и тюркоазени води - заплаща висока цена за локалната околна среда. Сред най-големите проблеми са боклукът и кражбата на пясък, написа в публикация по тематиката CNN.

Това лято локалните управляващи подхващат спомагателни ограничения за запазване на природата, като постановат строги ограничавания на посетителите, а някои от най-високо оценените плажове на известните острови, са на първите места в листата.

Баунеи е малко селце в далечен регион на Източна Сардиния и това не е първият път, в който вкарва ограничавания за броя на дневните гости.

Тази година обаче ограниченията за плажуващите, които могат да посещават някои от най-красивите плажове по 40-километровата му брегова линия с аспект към залива Оросей, се стягат още повече.

" Земята ни е най-вече с високи скали, в които живеят муфлони и ястреби, и единствено десетина плажа, тъй че всички се стичат там, претъпквайки ги ", споделя Стефано Мони, кмет на Баунеи, пред CNN. " Вече не можем да си позволим хиляди плажуващи всеки ден както в предишното, това е неустойчиво. ", добавя той.

Засегнати са четири плажа. На Кала дей Габиани и Кала Бириала към този момент е въведен предел от 300 гости на ден, на Кала Голорице - 250 гости, а на Кала Мариолу, най-големият от плажовете, 700 души на ден.

Посетителите на Кала Голорице, до който се стига единствено пешком или с лодка, ще заплащат входна такса от шест евро.

Летовниците би трябвало да резервират мястото си на всички тези места посредством приложение, наречено Cuore di Sardegna, минимум 72 часа преди визитата си. Входната такса за Кала Голорице може да се заплати онлайн или в брой на входа на плажа.

Според локалните управляващи тази такса ще помогне за финансирането на наблюдението, паркинга и поддържането на пътеките и тоалетните на плажа.

На Кала Мариолу, един от най-известните плажове в Сардиния, към този момент се ползва такса от едно евро на човек за всички лодки или джетове, които дебаркират тук.

В предходните години плажът е окупиран от към 2000 туристи дневно - обстановка, която кметът разказва като " кланица ". " Трябва да се слагат граници, в противоположен случай всичко се срутва. Трябва да защитим този парадайс и неговата нежна екосистема ", прибавя Стефано Мони.

Според кмета, плажовете на Баунеи са оценени като най-красивите в Италия през 2022 година от Legambiente, италианска екологична лобистка група. Местността е  обект и на европейски интерес поради предпазените типове животни и птици.

Крайбрежната зона на Баунеи посреща към 300 000 туристи всяко лято.

В устрема си да затегне още повече рестриктивните мерки, кметът е подал питане до районните управляващи на Сардиния за позволение да се вкара наложително разстояние от шест квадратни метра сред плажуващите по цялото крайбрежие.

Това няма да е елементарен развой.

Стефано Мони е убеден, че ще управлява достъпа до заливите по суша, само че е изцяло наясно, че ограничението на достъпа по море ще бъде по-трудно. В региона към момента се появяват частни лодки, яхти и канута, които постоянно идват от околните градове.

" Можем да направляваме идващите по море единствено в случай че лодките се ръководят от оторизирани туристически оператори, с които имаме контракти и на ротационен принцип, не повече от два часа на плажовете за всяка група лодки ", изяснява Мони.

Баунеи не е единственото място за отмора на остров Сардиния, който се пробва да понижи броя на туристите това лято.

Стинтино, рибарско населено място на северното крайбрежие, предпиема строги ограничения за отбрана на най-забележителното си благосъстояние - розовия коралов плаж Ла Пелоса, от който се открива панорама към остров Изола Пиана, прочут с каменната си наблюдателна кула.

Наречен на тревистите, космати (на италиански: pelosi) растения, които се подават от меките пясъчни дюни, Ла Пелоса е измежду най-красивите и пренаселени плажове в Италия.

В разгара на сезона пясъкът му постоянно е лабиринт от хавлии и плажуващи, а плуването в красивите му води нормално изисква да се движите на зиг-заг сред безчет надуваеми шезлонги.

" Ограничихме броя на туристите на Ла Пелоса до 1500 дневно против такса за билет от 3,50 евро, като резервациите и заплащанията могат да се вършат на оторизиран уеб страница ", споделя кметът на Стинтино Рита Лимбания Валибела, припомняйки един безоблачен августовски ден, когато градските управляващи засичат към 38 000 туристи да плуват във водите на Стинтино.

" Беше шокиращо и непоносимо. Унищожиха естествената среда, което докара до ерозия на пясъка. Не мога да претърпявам това, че туристите хвърлят отпадъци върху пясъчните дюни, което в никакъв случай не биха създали вкъщи ", засегнат е кметът.

В желанието си да избегне сходен случай в бъдеще, Валибела се опълчва на " разрушителите на природата " с плажни патрули и серия от забрани.

На този плаж са неразрешени кучетата, пушенето и кражбата на пясък, както и потреблението на плажни кърпи, като санкциите стартират от 100 евро.

" На Ла Пелоса са позволени единствено постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не се задържа по постелките, за предпочитане в случай че са направени от нишки и плява. Заради плажните кърпи сме изгубили толкоз доста пясък ", изяснява кметът.

Междувременно ограничавания са въведени и на близкия плаж Ле Салине. На къмпингуващите не е разрешено да паркират " диво " върху брега от фини камъчета или наоколо до лагуната, която е дом на предпазени птици и растителни типове.

В Сицилия, на остров Лампедуза, острови, също бяха въведени ограничавания за туристите, отбелязва CNN.

Със своите чисти сини води плажът Изола дей Конили неведнъж е обявяван от туристите за един от най-хубавите плажове в света, тъй че не е изненада, че всяка година тук се стичат големи тълпи.

Според локалните управляващи, преди въвеждането на ограничавания, плажът всеки ден е посещаван от над 1 500 души, които са плащали на място входна такса от 2 евро. Сега броят им е намалял на половина - 350 заран и още 350 следобяд. Резервациите се вършат онлайн посредством оторизиран локален уеб страница.

В мощ е и локален " плажен кодекс ", който предизвиква посетителите да останат на мястото си за слънчеви бани, в случай че не се къпят във водата. Шезлонгите и плаващите водни постелки са неразрешени, а шумът би трябвало да бъде редуциран до най-малко.

" Лятото може да бъде мъчно. Има към 6700 локални поданици, само че по време на ваканциите тук кацат над 200 000 туристи. Става отвратително за околната среда и нежизнеспособно за всички ", изяснява Филипо Манино, кмет на Лампедуза.

В разгара на лятото той възнамерява да вкара 40-дневна възбрана за идването на всевъзможни коли и скутери на туристи и на лица, които не са поданици на острова. За да понижи броя на частните яхти и лодки, които стоят на котва в залива, Мантино упорства в бъдеще Изола дей Конили да бъде разгласен за предпазен морски парк.

На Линоза, по-малкия вулканичен остров на Лампедуза, към този момент е неразрешено за туристически коли и се позволяват единствено 200 гости дневно.

Междувременно остров Джилио или остров Изола дел Джилио, ситуиран край крайбрежията на Тоскана, вкара такса за престояване в размер на три евро, а колите са позволени за престой единствено за повече от четири дни през август. През зимата на острова живеят 1 400 души, а през лятото броят на идващите гости доближава 10 000 на ден, като общият брой на посетителите доближава 300 000 годишно.

Прочида, различен от италианските острови без коли, също се бори против еднодневните туристи. Островът, който се простира на едвам четири квадратни километра, е един от най-гъсто обитаемоте острови в Европа с население от към 10 000 души. Въпреки това към 400 000 души го посещават всяка година, като множеството от тях идват през лятото, добавя CNN.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР